Четирима наркобосове на прицел за атентата срещу Баретата

Проверяват алибитата на Христо Байков, Христо Ширлев-Боксьора, Стефан Бонев-Сако и Милен Даврански-Катерицата

Четирима знакови играчи в разпределението на наркопазара вече са разпитани заради атентата срещу Златомир Иванов-Баретата, научи "24 часа".

Сред хората, чиито алибита полицията проверява, са сочените за наркобосове Христо Байков, Христо Ширлев-Боксьора, Стефан Бонев-Сако и дясната му ръка Милен Даврански-Катерицата.

В списъка за разпит са включени още двама стари познайници на МВР - арестуваният наскоро Илиян Варсанов и Димитър Вучев-Демби, който бе защитен свидетел по дело срещу Златко Баретата. Той втори ден лежи в тежко състояние в "Пирогов", след като бе прострелян с 4 куршума пред Съдебната палата към 9,35 ча във вторник.
Раненият е в централна реанимация, каза в късния следобед вчера д-р Стоян Сопотенски, който предния ден оперира пострадалия. Все още не е преодолян началният шок, защото нараняванията са многостранни.

Златко Баретата е на изкуствено дишане и е подложен на поддържащо сърцето лечение, съобщиха от "Пирогов".

"Една от версиите, по които работим е, че стрелбата по Златомир Иванов е заради опитите му да се върне в бизнеса с дрога и в наркотрафика през България. Проверяват се всички останали версии, за които можете да се сетите, заяви вчера зам. градският прокурор на София Роман Василев в Съдебната палата. Той уточни, че когато някои фигури като Баретата излязат от бизнеса, се намесват други. "Ако искат да се върнат, се случват такива неща", каза прокурорът.

Вчера криминалистите откриха оръжието, с което вероятно е стреляно срещу Баретата - автомат "Калашников" АК-47М с оптически мерник и заглушител.
Той бе намерен при втория оглед на таванското помещение в Търговския дом, в което малко след атентата избухна пожар. Автоматът бил затрупан сред остатъци от изгорелите греди. Две дървени части от него са напълно изгорели. Криминалистите опаковаха в хартиен плик автомата и го изнесоха от сградата към 12,20 ч.

"Подробностите около оръжието, използвано при атентата, ще са ясни след изготвяне на балистичната експертиза", каза вчера прокурор Роман Василев, но отказа подробности. Той обясни, че повторният оглед на мястото, от което е стреляно, е затруднен. "Покривът на помещението се е срутил от пожара, но колегите правят всичко възможно да събират веществени доказателства", обясни прокурорът.

Криминалистите работят поне по 20 версии за неуспешното покушение. Водещи остават три - икономически рекет, преразпределяне на наркопазара или лично отмъщение, казаха запознати с разследването.

Поне 10-ина от приближените на Златомир Иванов също са били извикани в полицията, за да отговарят на въпроси на криминалистите. Раненият гард Атанас Станков, който отвърна на огъня, също е дал подробни обяснения още в деня на покушението. Охранителите на Златко разказали подробно за мерките за безопасност, които вземат при пътуванията на боса си.

Те обяснили, че когато отива в съда, Баретата сам избира през кой вход на Съдебната палата да влезе. Решавал в последния момент, гардовете не знаели предварително откъде ще мине. Така станало и в злополучния ден, когато шефът им бе прострелян в корема, краката и едната ръка.

"Иванов е карал колата сам. Решил е на своя лава къде да пре и откъде а влезе", потвърди вчера адвокатката му Маряна Тодорова. Клиентът нямал притеснения, но когато се налагало да излиза, винаги ходел с охрана.

"Не се е движил много, тъй като е под домашен арест. Ходеше в съда само за заседанията по делото му", уточни адвокат Тодорова. Тя заяви, че Златко Баретата не бил с бронежилетка.

По време на антентата той бил придружаван само от един гард с оръжие, другите не носели нито пистолети, нито ножове.

Магистрати уточниха, че заради изключително тежкото състояние на Иванов, той не е разпитван за стрелбата нито на стълбите, нито докато лежеше до радиатора. Златко само разменил няколко думи с хората си и посочил откъде според него са дошли изстрелите.

Смята се, че стрелецът е взривил няколко туби с бензин на тавана в Търговския дом, за да заличи следите си. След това той изчезнал сред лабиринта от коридори и стълбища на Търговския дом.

Още не е ясно дали е имало две засади за Златко. Вчера криминалистите проверяваха няколко адреса, на които е възможно наемници да са чакали притаени, за да стрелят по Баретата или да подсигуряват стрелеца от тавана на Търговския дом.

Претърсен бе апартамент откъм страничния вход на Съдебната палата на ул. "Позитано". От него има много добър изглед към централния вход на Съдебната палата. Съмненията, че може да е стреляно оттам засеге не се потвърждават - не са открити доказателства за това.

Иззети са много записи от камери. Всеки кадър се преглежда в детайли и се анализира, защото има голяма вероятност атентаторът да е заснет, докато се е измъквал по някоя от страничните улици. Вероятно наблизо го е чакала кола, затова МВр проверява и видеозаписите от централните булеварди.

Избрал таван от общи части
Таванското помещение, от където бандитът е избрал удобно позиция, за да стреля по мишената си, е било необитаемо от много години и е само от общите части на сградата. Това разказа Ема Кръстева, шефка на "Етажна собственост", която е съсобственик на Търговския дом заедно със Софийската адвокатска колегия.

Кръстева поясни, че желязната решетка била заключена с обикновен секретен ключ, който никой не знаел къде се намира.

"Напълно възможно е ключалката да се разбие с щанга, после да се затвори и никой да не разбере за това", предположи Кръстева. Тя допълни, че покривът е опасан от много подобни тавански помещения и всички са общи части, но никой не ги стопанисва и не живее в тях. покривът бил ремонтиран последно през 2001 година от проекта "Красива България", защото сградата е паметник на културата, строена през 1939 година.
Конкретният таван, в който е бил стрелецът, от много години не бил отключван и в него не са влизали хора. В помещението срещу него често се настанявал бездомник, който многократно бил гонен. На четвърпият, последен етаж на сградата, почти няма обитатели и затова той бил по-занемарен.

Сградата има трима охранители, но те не могат да контролират кой влиза, обясни още Кръстева. Тя допълни, че са предали на полицията списъци с имената на всички, които са наели или са собственици на помещения в Търговския дом.