Снайперистите по Баретата като Октай – с крив мерник

Въпросът е – инсценировка ли беше покушението и какво точно целеше то?

20 версии за покушението на Баретата. И всички те звучат логично.

Искал ли е Златомир Иванов да се върне в бизнеса с дрога или е решил да пропее срещу някого в съда? Казват, че трябвало да свидетелства срещу група за рекет и за това го вербували от прокуратурата.

Други предполагат, че той стои в основата на заловения преди няколко дни Йоско Костинбродския в Солун.

Трети се упражняват върху възможността Баретата да е провалил голяма пратка с дрога.

Заместник-главният прокурор Роман Василев изказа предположение, че простреляният е искал да се върне в бизнеса с дрога и в трафика на наркотика през България. Според него е възможно за това да е бил прострелян.

Всичко това звучи логично, а за разследването е повече от ясно искал ли е Златко да „пропее“ срещу някого или не. Факт е обаче, че възможността за инсценировка направена от самия него също не е за изключване.

Снимките от покушението заляха интернет пространството и вестниците. Кадрите на лежащия неподвижно на земята бивш барета бяха излъчени почти мигновено по телевизиите. Определено автора на атентата е знаел какво прави и какво точно цели с това похищение пред Храма на правосъдието.

Знаел е, че резултатът от стрелбата ще бъде излъчен и показан в медиите на минутата. Знаел е и още нещо – от къде точно Мишената ще влезе в съда и по-точно от кой вход. И да, едва ли е целта е била да го убие. Твърденията, че ходейки по стълбите трудно може да бъде улучен в главата са меко казано смешни. Фактът, че малко хора са знаели от кой вход ще влезе Иванов също е показателен.

Слуховете, че по време на покушението Баретата е бил с бронежилетка са странни на фона на изказванията на адвоката му, че не е получавал заплахи за живота си, нито пък е имал притеснения. Упражненията по криминалистика могат да бъдат доста забавни, но не това е целта. Въпросът е – инсценировка ли беше покушението и какво точно целеше то?

При всички случаи най-потърпевши от ситуацията са премиерът и вътрешният министър. Оставките и на двамата вече бяха поискани. Те обаче отговориха очаквано и за доста хора логично: "Ако той беше с постоянна мярка "задържане под стража", нямаше да се стигне до този фатален инцидент". Тези изречения звучаха в пълен синхрон и от Борисов и от Цветанов.

Така отново се върнахме към темата, която беше преекспонирана при изчезването на Братя Галеви. И те бяха с присъди,  от втора инстанция, но и те бяха на свобода и изчезнаха.

Какво показва равносметката – ако си под домашен арест или на свобода с присъда – удобно можеш или да изчезнеш от България или да си организираш покушение. В последния случай ще получиш поражения, които дълго време ще те държат далече от затвора. Освен това ще получиш голямо внимание и солидно ухажване – от службите и от медиите.

Баретата е известно име, но след като започнаха делата срещу него през 2008 г. участието му в наркосредите е повече спекулация. Това обяснение даде Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него Златомир Иванов вече няма толкова голямо влияние в ъндърграунда.

Замисляме ли се обаче как отново Баретата е а върха на вълната и какво ще бъде неговото значение за всички сега. Ще се стремят да е жив на всяка цена, ще го пазят и ще се грижат за него. Едва ли ще влезе в затвора след тежките операции. Дай Боже да оживее, защото на никого не трябва да желаем смъртта. Но от сега нататък около него винаги ще има легенда!