Шефът на EVN у нас взема 100 бона на месец

Защо сметките за ток са високи и кой ни "пипа" електромера в интервю за Plovdivutre.bg


Инж. Костов е завършил Техническия университет в София. Той е не само експерт, който знае много за енергетиката. С наученото помага на недоволни клиенти на електроразпределителните дружества. Говорим за монополистите, високите сметки за ток, за манипулирането на електромерите, за бунта на масите в други страни, за това какви са правата ни и за ВЕИ-тата.

 

Високи сметки за ток, сложни фактури... За какво още скачат клиентите на EVN?

В основата проблема e, че са приватизирани едни комунални услуги. Не биваше да се продава електроразпределително дружество, което няма алтернатива. При това, се случи на смешно ниска цена. В повечето европейски страни тези компании са държавни. Така няма как да се образуват безкрайно големи печалби, както когато са частни. В други държави компаниите печелят между 3 и 5%, у нас печалбата стига 8-10 и повече на сто.

Клиентите на EVN страдат и от токови удари, от които им изгарят домакински уреди. Това се случва най-често в близки села и градове до Пловдив. Сега са недоволни от необяснимо високите сметки за декември. Според електроразпределителното дружество хората са си вкъщи, готвят, пускат повече уреди и т.н. Обаче се оказва, че сметката е висока и в помещения, в които нищо не се върши.

Как си го обяснявате?

Според мен уредите на EVN, които са монтирани, могат да се манипулират от разстояние, по електронен път, от самото дружество. Има реален случай с човек, който три години е бил в чужбина. Преди да замине сваля бушоните от елтаблото в жилището си. Връща се и вижда сметка от 50 лева. Има и други такива случаи. Питам как би могла да се образува, при положение, че е отвъртял бушоните? Винаги съм съветвал хората, които се оплакват от това, че според тях електромерът им навърта повече, да изключат абсолютно всички уреди и тогава да проверят дали уредът им продължава да върти. Ако има движение, дори и бавно, това означава, че има паразитни токове, които електромерът отчита. Освен това, поскъпването на тока, например 13-процентното. То всъщност не е 13 на сто, а много повече.

Ако едно семейство до този момент е плащало ток от 200 лева без ДДС, с 13% увеличение би трябвало да плаща 226 лева. Задължително в цената идва ДДС-то и сметката става 240 лева преди увеличението и 271 след него. Разликата в цената е 31.2 лева, което практически е повече от 13%. Т.е. реалният скок е с над 15%. Всички надбавки са в процент, като например: зелена енергия, когенерация, пренос, разпределение. От тук следва, че увеличението в сметката на семейството може да достигне и 30% в зависимост от основната консумация.

През лятото токът с колко ще скочи?

Прогнозата ми е за увеличение на цената с 5% и няма да е последно.

Централата и шефовете на EVN са в Пловдив. Наблюдава се голям разкош. За пример, сутрин има паркирани десетки служебни коли. Какви заплати вземат в дружеството?

Според информация от няколко източника директорът на EVN у нас взема около 100 000 лева заплата на месец. Дали това е така нека той сам да каже, в което се съмнявам, че ще направи. Средното възнаграждение в сектора е 1500 лева. Едно от най-високите в страната. Изпреварва дори това в банковия сектор. Т.е. електротехник със средно образование взема над 1000 лева. В ДКЕВР /Държавната комисия за енергийно и водно регулиране/ възнагражденията варират между 3 и 5 хиляди лева. Но заплатите в дружествата се пазят в дълбока тайна.

Когато електроразпределителното дружество поиска увеличение на цената на тока те се обосновават на няколко фактора: присъщи разходи на компанията и на НЕК. Получава се, че към присъщи разходи компаниите калкулират сключването на договори с техни дъщерни фирми за извършването на някакви всевъзможни услуги, почти цялата основна дейност се прехвърля на външни фирми (т.н. аутсорсване) – ремонти, изграждане на трасета, отчитане, семинари, които се остойностяват изключително скъпо. Всичко това се прибавя към цената на електроенергията. Често членове на ДКЕВР се явяват лектори на семинари на компаниите, например. Това всъщност е конфликт на интереси.

Електроразпределителните дружества обаче са част от проблема. Има БЕХ – Български енергиен холдинг, ЕСО – Енергиен системен оператор, има НЕК и производители на електроенергия.

ЕСО е фирмата, която се занимава и с ремонтите на централи. Т.н. планови, текущи, основни ремонти са прекалено чести и много скъпи. Това също влиза в цената на тока. Според някои специалисти, които написаха книгата“Черните дупки в българската енергетика”, чрез тези дейности се източват милиони от енергетиката и те отиват у политици, които толерират цялата система. Буди интерес и фактът, че след като произвеждаме повече енергия отколкото консумираме и след като непрекъснато изнасяме електроенергия, защо парите от износа не отиват за поевтиняване на тока, който ползваме ние?

Печалбата на НЕК от изкупуването на електроенергия от източника до пренасянето й до съответното място, например Пловдив, е нищожна. Тя е от порядъка на 7-8%. От там нататък печалбата на електроразпределителните дружества от получаването и от НЕК до консуматора е в пъти по-висока, около 30%, което е много странно.

Още ли е трудно да се “разведеш” с парното?

Това не се е променило. Върху това има политическо лоби. Ако е лесно откачането, никой няма да се топли на парно. В момента при едно семейство заплатата на единия родител отива само за покриване на сметки за електро и топлоенергия. Средната цена на парното за декември беше от порядъка на 200 лева, на електричеството бе 130-150 лева. Това прави една заплата.

Токът за промишлеността в България като абсолютна стойност е 1,15 пъти по-скъп отколкото в Германия и по-скъп от  60% от европейските страни. Проблемът обаче е, че нашите доходи са в пъти по-ниски и високата цена на електрическата енергия ни засяга много по-силно.

Как да се борим срещу EVN? Какво да посъветваме недоволните?

Комисията за защита на потребителите,която е доста фигуративен орган, приема жалби.

Проблемът е енергийното лоби. Има политици, които са на издръжка оттези дружества. Законите са написани изцяло в полза на компаниите. EVN, например, има право да прекъсва тока често, аварийно, планово, с и без предупреждение, но затова не плаща неустойка, това не се атакува от закона.

Центърът на Пловдив угасна за Бъдни вечер. Ако пловдивчани поискат компенсация за това?

Няма компенсации, нищо...Цялата схема е сбъркана. Има страни, в които такива фирми са били нападани с камъни. Говорим за Латинска Америка. И там са се опитвали да надписват сметки. Тръгнала огромна тълпа, която разбила  централата и изпочупила всичко. И сметките намалели. След бунта била направена корекция и на начина на изчисляване на електрическата енергия и тя трайно намалява. В Албания изгониха електроразпределителното дружество. В много страни народът изригва. Може да се наложи и тук да се случи това, въпреки, че българинът е доста търпелив. Според мен в един момент няма да има откъде да вземе пари, за да си плати разходите. Т.е. ножът ще опре до кокъла и той ще скочи върху цялата система. Защото в енергетиката изтичат милиарди. Цанков камък, например, който струваше над 1 млрд. Тези пари са вкарани в стойността на електроенергията и в момента плащамеза този проект, който бетонира цялата планина.

Колко клиенти са успели да осъдят EVN?

Единственият начин да се борим с монополистите е чрез съда. Всички успешни дела са в Страсбург. Тук на местно ниво не се получава, трудно е. И дори да го направиш EVN намира вратички да не ти плаща. А в момента, в който ти им задлъжнееш, те моментално вадят изпълнителен лист, без да водят дело. Законът е изцяло в тяхна полза. Имаше случай за един цех, във Варна, в който заради токов удар са изгорели скъпоструващи машини. Дружеството отказваше да им плаща. Оборудването беше за стотици хиляди евро.

Актуалните ВЕИ-та. За тях се знае – политическо лоби, богопомазани инвеститори. Какво правят електроразпределителните дружества в този кръг?

Създават трудности на инвеститорите, които искат да присъединят мощности. Миналата година имаше бум на възобновяеми енергийни източници. EVN изискваха какви ли не документи, какви ли не сертификати, само и само да не стане присъединяването. Защото след това те трябва да плащат на тази фирма цена, която е по-висока в сравнение с другите източници. Това за тях не е изгодно. И бизнесът се отказва. И най-добрата идея, когато се опорочи от корупционни схеми, не може да работи.

Преди време инвеститор се самоуби след разтакаване с EVN. Бизнесменът-чужденец теглил кредит. С парите направил вятърни турбини, с които да произвежда електричество, което да продава на дружеството. Той не издържал на размотаването и бюрокрацията. Обесил се.

Трябва да има държавна помощ за закупуването и монтирането на фотоволтаици и слънчеви колектори за производство на електроенергия от слънцето от отделните домакинства. Да се стимулират хората да произвеждат сами нужната им електроенергия. В Турция има области, в които не издават акт 16 ако нямаш панел на покрива. В България за това умишлено не се говори.