EVN докара бизнесмен до бесило

Инвеститорът сложил край на живота си заради разтакаване и бюрокрация, закъсал с кредита

Бизнесмен си сложил въжето след ходене по мъките с EVN. Преди години инвеститорът дошъл в Родопите от чужбина с намерението да се захване с възобновяеми енергийни източници. Мъжът изтеглил голям кредит. С парите направил вятърни турбини, за да произвежда електричество, което да продава на дружеството. Тогава започнали трудностите.

"EVN изисква какви ли не документи, какви ли не сертификати, само и само да не стане присъединяването", каза в интервю за Plovdivutre.bg инж. Костов. Причината за разтакаването от страна на компанията е, че трябва да плащат на фирмата с ВЕИ-та цена, която е по-висока в сравнение с другите източници.

"Това за тях не е изгодно. И бизнесът се отказва. След дълго размотаване и трудност да погасява кредита инвеститорът се самоубил".

Междувременно, според информация от няколко източника, директорът на EVN у нас взема около 100 000 лева заплата на месец. "Дали това е така нека той сам да каже, в което се съмнявам", каза Костов. Средното възнаграждение в сектора е 1500 лева. Едно от най-високите в страната. Изпреварва дори това в банковия сектор. Т.е. електротехник със средно образование взема над 1000 лева. В ДКЕВР /Държавната комисия за енергийно и водно регулиране/ възнагражденията варират между 3 и 5 хиляди лева. Но заплатите в дружествата се пазят в дълбока тайна.

Според инж. Костов уредите на EVN, които са монтирани, могат да се манипулират от разстояние, по електронен път, от самото дружество. Има реален случай с човек, който три години е бил в чужбина. Преди да замине сваля бушоните от елтаблото в жилището си. Връща се и вижда сметка от 50 лева.

Прогнозата на експерта е скок на тока през лятото с 5%.

По мнението му у нас наближава момента, в който българинът няма да има пари, за да си плати разходите и ще се вдигне голям бунт на недоволство. “Има страни, в които такива фирми са били нападани с камъни. Говорим за Латинска Америка. И там са се опитвали да надписват сметки. Тръгнала огромна тълпа, която разбила  централата и изпочупила всичко. И сметките намалели.”

Цялото инервю с инж. Костов може да прочетете ТУК.


В Бургас профилактика на енергото оставя без ток десетки семейства в центъра на града, предадоха колегите от Burgasutre.bg. Вече трети ден живущите на ул. "Ал. Стамболийски" зъзнат заради честите спирания на тока в района.

Цялата история може да прочетете ТУК.