Ползваме "Подземния град" и в случай на бомбена заплаха

Освен за атракция съоръжението ще се използва и по предназначение

Бургазлии и гости на града ще могат да използват "Подземния град" в бомбоубежището не само като атракцион, но и в случай на извънредни ситуации.

Това обясни зам.-кметът Йорданка Ананиева по време на общественото обсъждане на намерението на община Бургас за поемане на дългосрочен дълг за реализирането на проекта.

Предстои мястото да бъде изцяло ремонтирано, ще бъдат монтирани  хидроизолация и вентилация.

Всички атракции в него също ще са съобразени с ограниченията, които трябва да се имат предвид, когато се поддържа бомбоубежище, уточни Ананиева.

За да не стихва интересът към "Подземният град“, атракциите в него ще се сменят всяка година, стана ясно още по време на общественото обсъждане.

Финансовият анализ на проекта показва, че той ще е печеливш, категоричен бе зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев, аргументирайки се с цифри пред присъстващите.

Максималната стойност на проекта е 2 200 000 лв.

Той ще бъде финансиран от Регионален фонд за градско развитие АД и Сосиете Женерал Експрес банк АД по Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските районни JESSICA, в рамките на ОП “Регионално развитие 2007-2013”. Максималният размер на дълга  е  до 2 110 000 лв. До 700 000 лв. ще бъдат предоставени от Регионалния фонд за градско развитие и до 720 000 евро от СЖЕБ.

С приходите от атракциона  ще се погасява вноските по дълга, като Общината ще има готовност при по-слаби по посещаемост месеци да оказва финансова помощ. Максималната сума,  предвидена в случай на нужда, е до 50 000 лв. на година.

Предложенията и препоръките, направени по време на общественото обсъждане, както  и самият проект, ще бъдат внесени за разглеждане на сесия на местния парламент през месец март.

Ако  изграждането на интерактивния атракцион  получи одобрението на общнските съветници, през април се очаква да бъде подписан договорът за финансиране и обявени поръчките за проектиране.

"Подземният град“ може да бъде открит за посещения до края на годината. Интерактивният атракцион ще се управлява от Общинско предприятие "Летен театър, фестивали и концерти“.