Покушението срещу Баретата е за неуредени стари сделки, смята Цветанов

Рано е да се обявяват заподозрени, заяви вътрешният министър

Изразените очаквания на премиера Бойко Борисов, че ще има арести за стрелбата срещу Златомир Иванов са принципни. В началния етап на разследването няма как да обявяваме факти, които са свързани с евентуални заподозрени или с евентуални версии, които вече се изчистват. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по Дарик Радио.

Според него покушението срещу Баретата вероятно е свързано с неуредени стари сделки.

"По всяка вероятност финансови проблеми или стари сделки, по които не са получени съответните финансови средства са причините за стрелбата", каза Цветанов.

Дали Иванов "върти" или не престъпна дейност под домашния си арест министърът каза, че мярката "домашен арест" не е ограничението, което дава постоянната мярка "задържане под стража".

По негови думи, бандитите имат интерес от домашните арести и точещите се с това процеси, защото вместо в затвора си лежат вкъщи. "И когато той е осъден на осем години, процесът му тече четири години. Промяна на мярката между първа, втора и трета инстанция. Когато Върховният касационен съд потвърди, той реално няма да лежи и един ден и той казва - аз благодаря на хуманността на българската съдебна система", обясни министър Цветанов.

 

"Винаги съм казвал, че политическата воля е съществена при борбата срещу организираната престъпност. Ако това беше реална политика в началото на прехода, нямаше да имаме тези емблематични фигури, които днес коментираме, а някои от тях вече не са между живите", уточни Цветанов.

Предишният президент Георги Първанов не е обърнал никакво внимание на сигнала на Демби. Ако го беше изпратил до службите, те щяха да го проверят и да се произнесат, заяви още той и каза, че Сергей Станишев като премиер е пазен от човек, участвал в бандитска група. Към 2001 година службите не работеха с България с този капацитет, с който можеха да работят. Защо – защото нямаше надежден партньор в лицето на България. Проблемът беше, че информацията изтичаше веднага, продължи Цветанов и припомни как Бойко Борисов е бил приет при първото си посещение във Вашингтон – на много ниско ниво.

Според Цветан Цветанов никоя държава в света не е прочистила организираната престъпност: "Но аз смело мога да кажа, че гръбнакът на организираната престъпност е прекършен", заяви той и припомни случаите с "Килърите" и "Наглите".