Дянков се зарече: Тръгвам си, ако Борисов не е премиер

Ще си подам оставката, ако се премахне забраната за пушене, заплаши финансовият министър

"Аз дойдох в България заради Бойко Борисов и ако той е премиер и ако пожелае, аз ще работя с него. Ако той не е премиер, аз няма да съм в България. Има доста други неща, по които може да се работи, първото ще е писането на книги", заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в интервю пред предаването на TV7  "Насреща Люба Кулезич".

Финансистът посочи, че дори вече има предложение от американско издателство да пише за грешките на европейските лидери по време на кризата, но няма да го направи, докато е финансов министър.

Дянков бе категоричен, че няма да развързва кесията предизборно и никой не може да му нареди да промени това свое решение.

Постигането на баланс във фискалната политика е да сме здрави днес, за да не банкрутираме утре, обясни Дянков и добави, че икономиката на България е много крехка заради тежките пет-шест години на криза в Европа.

"Един млрд. прави разликата между това да сме най-стабилните в Европа и това да банкрутираме", посочи финансовият министър.

Той призна, че би подал оставка, ако не се изпълни държавния бюджет, както и ако падне забраната за тютюнопушене на обществени места, която по думите му е "борба за по-добро здравеопазване в България".

Според Дянков, тенденция в световен мащаб е храната да се увеличава, което покачва инфлацията. Другият фактор, който я определя, е цената на петрола. По думите му, начинът да се справим с инфлацията у нас е да започнем да изкарваме повече пари и да градим имиджа на България така, че да привличаме повече и по-богати туристи.