Борисов призна за "Буда"

Премиерът иска разсекретяване на досието му

Премиерът Бойко Борисов е разрешил и разпоредил публичното отваряне на досието "Буда", съобщи самият той пред вестник "Сега". По този начин Борисов автоматично признава, че има досие "Буда".

Преди него вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че премиерът е този, който може да прецени и евентуално да реши тази информация да бъде изнесена публично. "Доколкото знам, това, което чета, е било през 1995-1996 година и грифът "класифицирана информация" при всички случаи е изтекъл", отбеляза вътрешният министър.

Сайтът Болканлийкс, който е свързан с Уикилийкс, публикува вчера документ и досието за вербуване на Бойко Борисов.

На 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с "оперативно интересни лица". Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е "картонче" и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.

От ГЕРБ в отговор на нападките срещу премиера казаха, че е задействан сценарий срещу Борисов.

"За нас е ясно, че отново е задействан сценарият за подмяна на дневния ред. Този сценарий все повече заприличва на поредната уговорена политическа сделка между бивши коалиционни партньори и довчерашните им опоненти.

Категорично заявяваме, че няма да позволим легитимно управление да бъде подменено с нелегитимни компроматни похвати за срив на доверието. Нека тактиците на този сценарий разберат, че главният им режисьор се провали за пореден път.

В заключение, за нас е повече от ясно кой има политическа изгода от задействането на този сценарий отново. Остро осъждаме опитите за подмяна на дневния ред с инспирирани скандали и агентурни методи. Подкрепяме усилията на правителството и премиера за осигуряването на по-добър живот на българските граждани, категорично заставаме зад всяко едно негово действиe и заявяваме, че няма да се поддадем на провокации", се заявява в позицията на ГЕРБ.