Калфин от трибуната на ЕП: Няма причина за дискриминацията на Великобритания

Българите отиват да работят, не да разчитат на социалната система на страната

Кампанията, която се води срещу българите и румънците във Великобритания е напълно неприемлива и необоснована, заяви българският евродепутат Ивайло Калфин от трибуната на Европейския парламент в Страсбург.

Калфин посочи, че българите са в Обединеното кралство за да учат и да работят, а не да се облагодетелстват от социалната система на страната.

Родният евродепутат представи данни на Европейската комисия, според които само един от 600 безработни в старите страни членки е българин срещу 4 пъти повече сред чужденците от трети страни.

В изказването си Ивайло Калфин изрази тревога и от практиката да се бавят разрешенията за студентски труд и стажове, защото "става дума за хора, които не търсят помощи, а равноправие с останалите чуждестранни студенти".

Калфин посочи, че българските и румънските студенти в Обединеното кралство са малко над 4600 и внасят в британската икономика над 30 милиона евро годишно като университетски такси и разходи за живот.

"Няма нито една причина тази дискриминация, която противоречи на всякакви европейски принципи и норми да продължава", категоричен бе евродепутатът в Страсбург.

Той припомни, че кампании срещу гражданите на двете държави е имало и при падането на визите, но опасенията са се оказали неоснователни. По официални данни българите във Великобритания са едва 35 000, което е 0,05% от населението.

"И това са хора, които работят или учат. Вие трябва да помислите как да ги задържите, а не да се пазите от тях", заяви в изказването си Ивайло Калфин.

Както е известно преди седмица Калфин и лидерът на румънските социалисти Каталин Иван изпратиха писмо до президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, в което настояват да се спазват ангажиментите за отпадане на ограниченията за българи и румънци за достъп до трудовия пазар на ЕС от 1 януари 2014 г.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"