Всички синеоки са братовчеди

Произлизат от общ прародител, живял преди 6000 - 10 000 години, твърдят някои учени

Всички синеоки хора по света произлизат от един-единствен общ прародител. Екип от Университета в Копенхаген е установил, че синият цвят на очите се дължи на генна мутация, възникнала преди 6-10 хиляди години, информира списание "Осем".
Първоначално всички хора са имали кафеви очи, но мутация, възникнала в гена OCA2 в нашите хромозоми, довела до включване на възможността за сини очи. Този ген кодира т.нар. Р-протеин, който е свързан с производството на меланин - пигмента, който придава цвят на очите, кожата и косата.
Мутацията обаче не "изключва" напълно гена. Ако беше така, човешките същества нямаше да имат меланин в кожата, косата или очите си. Такова състояние всъщност се среща, но е рядко - при албиносите.
Вариациите в цвета на очите от кафяво до зелено може да бъдат обяснени с количеството меланин в ириса. При синеоките обаче практически липсват вариации в меланина. От това изследователите заключават, че всички синеоки имат един и същи прародител. Те наследили от него мутиралия ген. 
При кафявооките обаче се наблюдават значителни вариации в цвета - от зеленикаво, през лешниково до толкова тъмно кафяво, че изглежда черно. Това означава, че при тях има значителни индивидуални вариации в този сектор от  ДНК, който контролира производството на меланин.
Мутацията от кафяви към сини очи не е нито положителна, нито отрицателна. Тя е една от няколкото, които нито повишават, нито намаляват шанса за оцеляване. Такива са и мутациите, на които се дължи цветът на косите, плешивостта, луничките и бенките.


Снимка на Деня

Щрихи от Плевен