Трима писали в папка "Буда"

Дребен чиновник от ГДБОП ще изгърми заради изнасянето на документите

Кой размахва папката "Буда" и защо? Версиите за разразилата се компроматна война варират. Младен Георгиев донякъде уби интригата, обявявайки вчера, че премиерът Бойко Борисов е отказал да сътрудничи и дори не е знаел, че ЦСБОП го разработват. Кой печели от раздухването на скандала, обаче си остава въпрос номер 1. Борисов например видя дългата ръка на Иван Костов да посяга към "Буда".

Лидерът на РЗС Яне Янев пък бе категоричен, че ексшефът на МВР Румен Петков е извадил папката, за да замаже скандалите около енергийната мафия. Феновете на теориите на конспирацията стигнаха още по-далеч - отвъд океана, на прага на Белия дом.

И решиха, че изтичането на "Буда" в "Биволъ" неслучайно стана дни преди да сложим името на "Хизбулла" под атентата в "Сарафово". Кой е най-близо до истината - днес можем само да гадаем. Но пък с по-голяма сигурност можем да твърдим - кой е бъркал и писал в папка "Буда".

Трима са писали в папка "Буда", само един - Младен Георгиев, излезе и разказа своята версия за вербуването на Бойко Борисов. Вторият - Спас Спасов - който е стоял едно стъпало по-нагоре в йерархията и е "топлата връзка" с Алексей Петров, няма как да го обори - по простата причина, че е починал преди две седмици, научи "Стандарт". Третият офицер, дописвал папка "Буда" - Иван Йовчев, засега мълчи.
Смъртта на Спасов изтрива и най-горещата следа, която води към Алексей Петров. Спас напуска антимафиотската служба през 1997-1998 г. Веднага става изпълнителен директор на "Спартак Секюрити" на Алексей Петров. Спасов, който е бивш служител на Държавна сигурност, работи в отдел "Антитерор" заедно с Младен Георгиев. Двамата са уволнени от тогавашния директор Кирил Радев за съмнения за връзки с престъпния свят.

Когато по отношение на Бойко Борисов е започнато дело за оперативно наблюдение, офицерът, дал съгласието си, е Иван Йовчев. Той също е оперативен работник в отдел "Антитерор", като единствен остава на служба до 2005 г., даже се издига до зам.-шеф на "Антитерор". Напуска НСБОП, когато Борисов подава оставка като главен секретар, а службата е оглавена от Ваньо Танов. Йовчев си тръгва заедно с шефа си Борил Кацаров, зам.-директора на НСБОП с ресор антитерор и наркотици Красимир Младенов, както и началника на отдел "Наркотици" Иван Цветков. Първоначално четиримата отиват на работа в една от големите фирми край София. Скоро обаче пътищата им се разделят. Иван Йовчев изненадващо се връща в МВР след 1,5 г. и става съветник в екипа на тогавашния главен секретар Валентин Петров.
Най-интересна обаче безспорно е съдбата на Младен Георгиев. Седи по-ниско от Спасов и Йовчев, но именно той би трябвало да е вербовъчният му офицер. Георгиев започва работа в НСБОП като шофьор и служител на отдел "Автотранспорт", след това се мести в "Антитерор". След това е уволнен - и той заради съмнения за нерегламентирани контакти. Къде отива след това? Според ексразузнавача Красимир Райдовски Младен започва работа в "Ипон" на Борисов. През март 2006 г. обаче лично Румен Петков подписва заповед и го представя като нов служител в служба "Инспекторат" на МВР, разказа вчера Николай Спасов, шеф на службата. "Съгласих се, казах, че сме работили заедно, и така Младен Георгиев оглави отдела за борба с корупцията", разказа вчера Николай Спасов, който в средата на 90-те години е антимафиот от СДВР. През април 2008 г., когато тройната коалиция създава ДАНС и слага Петко Сертов начело, Георгиев е назначен за шеф на инспектората. Преди година се издига и до главен секретар на ДАНС. Говори се, че Младен Георгиев дължи израстването си на приятелство с един от приближените на Сергей Станишев - Симеон Николов, известен като Зъболекаря. Райдовски сподели пред "Стандарт", че го познава като енергиен бос. За Зъболекаря се говори още, че в края на 90-те синът му е отвлечен, но случаят никога не добива публичност.
"Аз съм против този скандал - не защото обичам Бойко Борисов, а защото не искам
политици да се замерват с агентурни досиета, категоричен бе вчера пред "Стандарт" Райдовски.

Според него освен предложение за информатор в папката - ако премиерът наистина е бил агент Буда, трябва да има още дузина документи - от щателно проучване на кандидата, през план за провеждане на мероприятия, оценка на капацитета, идейно-възпитателна подготовка и т.н. "Делото за оперативно наблюдение (ДОН) е част от този процес на вербовка. Не може то да е начало на наблюдение, започнало след като е преценено, че Борисов няма да стане информатор, а ще бъде наблюдаван, защото бил от престъпния контингент", категоричен е Райдовски.
Според източници на "Стандарт" пък много е вероятно заради появата на документите в публичното пространство да "изгърми" служител от служба "Оперативен отчет" в ГДБОП. От прокуратурата отказаха да потвърдят подобна информация. "Мълчанието сега е злато", заяви високопоставен служител от Софийската градска прокуратура пред "Стандарт".