Искали 200 000 лева за живота на шефа на "Гранити"

Стоян Стоянов бе похитен пред дома му през март 2008 г. Тялото му бе открито в началото на декември 2009 г.

"Ако искате да видите сина си жив, трябва да дадете пари". Два SMS-а с този текст са били получени последователно в дните след отвличането на Стоян Стоянов, шеф на фирма "Гранити". Това разказа пред Бургаския окръжен съд основната свидетелка по делото Мария Димитрова, секретарка на убития бизнесмен.

Процесът за ужасяващото престъпление, извършено през 2008 г., се води срещу бившия съдебен изпълнител Галин Костов и варненците Стоян Колев, Стоян Петров и Нено Стоянов. Петият от заговорниците - бившият шеф на Агенцията за държавни вземания (АДВ) Станислав Михайлов, е обвинен задочно, тъй като все още е обявен за издирване.

Стоян Стоянов бе похитен пред дома му на ул. "Стефан Стамболов" на 6 март 2008 г. Тялото му бе открито в началото на декември 2009 г. в Дюлинския проход край Обзор. Оказа се, че бизнесменът е застрелян с куршум в челото. Остана да виси големият въпрос дали убийството е извършено същата нощ след отвличането, или няколко дни по-късно и е имало шанс животът му да бъде спасен, ако близките му платят откуп. По информацията на разследващите от близките на Стоянов са били поискани 200 000 лв., пише в. "Труд".

"Не мога да си спомня каква беше исканата сума", каза секретарката Димитрова. Тя е била един от най-доверените хора на Стоянов, но заяви, че никога бизнесменът не е споделял с нея, че е заплашван, или че е имал неприятности. Не е ходел и с охрана.

Мотивът: Сделка с 2 дка имот
Според обвинителния акт мотивът за отвличането и убийството станал спорен терен от около 2 дка, съседен на складовете за строителни материали на "Гранити". Стоянов искал да купи парцела, за да построи шоу рум и да разшири базата на фирмата.

Парцелът бил на обявената в несъстоятелност фирма "Алфа газ", но продаден от ликвидатора на офшорната фирма "Бела", зад която стоял Станислав Михайлов - до 2005 г. шеф на Агенцията за държавни вземания.

Стоянов водел преговори с ликвидатора на "Алфа газ" и се мъчел да разтрогне сделката с офшорката. Тази версия подкрепи в показанията си пред съда и секретарката Димитрова.

"Зная за интереса на Стоянов към съседния на "Гранити" имот. Беше ми възложил да намеря телефона на ликвидатора на "Алфа газ", което изпълних", каза свидетелката.

Борис Кръстев - съдружник на Стоянов, е бил в течение на преговорите, стана ясно в съда. "Знам от Стоян, че беше влязъл във връзка с един господин и уговорили цена по 40 евро на квадратен метър за терена северно от складовете ни. После се появил друг човек, който му казал, че вече той взима решения по тази сделка и че цената вече е 200 евро на квадрат. Стоян ми описа този човек като младеж, че разговорът им бил остър и се разделили с кавга... Каза ми също, че зад новите собственици на терена стои бившия директор на АДВ", каза Кръстев.

Преговори с дуло на челото

Обвинението твърди, че във фаталната вечер Стоян Стоянов е похитен и закаран на "бизнес преговори" със Станислав Михайлов и съдебния изпълнител Галин Костов. Двамата се надявали, че със заплахи ще го принудят да плати 5 пъти по-висока цена за терена. Стоянов не е приел, а е възможно дори да ги е заплашил, че ще даде гласност на корупционната схема, по която са придобили имота.

Михайлов и Костов са обвинени като поръчители на престъплението. Според прокуратурата те използвали варненците Стоян Колев и Нено Стоянов като посредници, за да наемат двама бандити - Стоян Петров-Килъра и Манол Хаджиев-Индианеца.

Стоянов е бил отвлечен от Килъра и Индианеца, които го откарали насила на срещата. На връщане към Бургас Стоянов помолил двамата конвоиращи да отиде до тоалетната. Тогава Индианеца го гръмнал в челото, а Килъра помогнал да го заровят в безлюдна местност. На двамата наемници били обещани по 30 000 евро. През август 2008 г. обаче Индианеца бил застрелян край варненското село Казашка река.

Делото "Гранити" продължава през март с разпити на още свидители.