Борисов няма да се обяснява пред парламента за Хизбулла

Управляващото мнозинство отхвърли искането на опозицията

Управляващото мнозинство за втори пореден ден отхвърли искане за изслушване на премиера Бойко Борисов по важна за страната тема, стана ясно по време на днешното пленарно заседание.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов поиска министър-председателят да дойде в парламента и даде обяснение за позицията на правителството за извършителите на атентата в Бургас. Вчера от левицата пък поискаха министър-председателят да говори пред депутатите за позицията, която България ще защитава по преговорите по многогодишната финансова рамка на ЕС за следващия програмен период, които започват в края на тази седмица.

Предложенията както вчера, така и днес, не срещнаха нужната подкрепа сред народните представители.

"Вижте какво прави главният прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че терминът обосновано предположение не е използван в правния смисъл на думата. Имаме разграничение на президента и на главния прокурор от изявлението на вицепремиера. Министър-председателят трябва да дойде да обясни какво говори неговият вицепремиер", поиска Костов и допълни:

„Сега ние се делим на едни антиирански, проирански, проруски. Кога някой ще застане на българска позиция. Ние нямаме позиция”.

Въпреки аргументите му предложението за изслушване на премиера беше отхвърлено.