Посочихме Хизбулла. Какво обаче представлява тя?

За "Партията на бога" Израел е най-големият враг

Зад атентата на летището в Сарафово стоят трима, принадлежали към военното формирование на ливанската групировка "Хизбулла", обяви преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов. Реакцията на България бе посрещната със задоволство от страна на Израел и САЩ, които призоваха ЕС да причисли движението към терористичните организации в ЕС.

Какво обаче представлява "Хизбулла" и какво се крие зад нея?

Името й идва от арабски и означава "Партия на бога". Групировката "Хизбула" е базирана в Ливан и споделя шиитската идеология на Иран.

Самата организация е създадена през 1982 година със задачата да се бори с израелската окупация на Южен Ливан и има военно и политическо крило.

Партията на практика управлява Ливан като има свои представители в парламента и участва в няколко правителства заедно с движението "Амал".

От февруари 1992 г. ръководител на "Хизбула" е шейх Хасан Насрала, след като израелската армия успява да ликвидира основателя на движението Абас ал Мусауи.

Въпреки промяната в ръководството организацията продължава стриктно да следва шиитската ислямистка идеология на Аятолах Рухолах Хомейни, лидер на Ислямската революция в Иран. Ръководители на "Хизбула" често се позовават на Хомейни и се обявяват за антиционисти.

Цивилното крило на "Хизбула" има широка мрежа от социални организации като поддържа и финансира болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, вестници и телевизии. Партията има и обръч от свои фирми, които се занимават с различни дейности от търговия до инфраструктурни проекти.

На този етап обаче не са ясни източниците за финансиране на "Хизбулла" и този въпрос предизвиква дискусии. Според самата организация, тя се финансира от дарения,  но според Израел зад гърба й стои правителството на Иран. През годините партията бе политически и логистично подкрепяна и от режима в Сирия.

Във военно отношение, благодарение на дългогодишната помощ от Техеран и Дамаск, "Хизбула" се смята за особено добре подготвена. Възникнало в началото като партизанско съпротивително движение срещу израелската окупация, военното крило на "Хизбула" днес вече може да се определи като добре организирана армейска структура. Организацията разполага с тежко въоръжение, танкове, артилерийски системи и ракети с близък и среден обсег.

Изтеглянето на израелските войски от Ливан през 2000 г. се смята именно за големия успех на Хизбулла.

За по-голямата част от арабския свят "Хизбулла" е легитимно движение за съпротива и е призната политическа партия в Ливан. Според правителствата на САЩ и Израел обаче "Хизбулла" е терористична организация. На този етап ЕС не е причислил организацията към света на тероризма.

Трябва да се отбележи, че "Хизбулла" е поела отговорност за извършването на множество атентати, между които се откроява нападението над американското посолство в Бейрут през 1983 г.

В последните 20 години шиитската организация е обвинявана за различни атентати, но неизменно тя отрича да е замесена. Един от тях е взривяването на еврейски културен център в Аржентина през 1994, при който загинаха 85 души, а над 200 бяха ранени.

Интересното е, че тази атака стана точно на 18 юли – датата, на която 18 години по-късно стана атентата на летището в Бургас.