Софиянци плащат данъците си с разрешение за неотложно плащане

Близо 3 300 длъжници на НАП–София ще плащат на части

Близо три пъти повече разрешения за неотложни плащания е издала столичната НАП през миналата година в сравнение с 2011 г..

Цифрите показват, че все повече търговци, чиито банкови сметки са запорирани от НАП, прибягват до този механизъм, за да погасят просрочените си дългове. 3 365 са фирмите, на които публичните изпълнители от НАП – София са разрешили през м. г. да извършват неотложни плащания към контрагенти, така че да не фалира бизнеса им. През 2011 г. такива разрешения са получили само 1336 дружества. Повече от 65 млн. лева са постъпили в хазната през 2012 г. в резултат от прилагането на този способ.

Над 97 000 покани за доброволно плащане на просрочени задължения са изпратили публичните изпълнители от НАП – София през 2012 г. С изпращането на покана се цели дължимите от бизнеса и физическите лица данъци и осигуровки да бъдат внесени доброволно, дори когато са пропуснати законовите срокове за плащането им.

От НАП напомнят, че получавайки покана за доброволно изпълнение всеки длъжник трябва незабавно да потърси контакт с приходната администрация. Ако не е направил това и вече е наложен запор върху банковите му сметки, законът е предвидил начин да не се възпрепятства нормалната търговска дейност на лицето. Това става чрез издаване на разрешение за неотложни плащания.

Разрешението за неотложни плащания представлява възможност за определяне начина на погасяване на дълговете към хазната. То позволява част от постъпващите по запорираните сметки на длъжника суми да се използват за неотложни плащания, свързани с основната му стопанска дейност. Най-често между 20-30% от всички постъпления по банковата сметка на дружеството отиват за погасяване на публичния дълг, а останалите се използват за основната дейност на фирмата. Обикновено разрешенията за неотложни плащания се издават за срок от един до три месеца, като е възможно след изтичането на този срок да бъде издадено ново разрешение. Все по-често публичните изпълнители прилагат този подход за събиране на дълговете, тъй като има двоен ефект. От една страна лицата успяват да погасят просрочените си задължения без да се нарушава работния им процес. Същевременно, продължавайки дейността си те реализират обороти, от които в бюджета постъпват допълнително суми от данъци и осигуровки.

Повече информация за издаването на разрешение за неотложно плащане или сключване на споразумение с НАП за плащане на части може да се получи на телефона на Информационния център на приходната агенция - 0700 18 700 и в дирекция "Събиране" на столичната НАП.