Близо 700 готови да блокират сградата на EVN утре, ще носят фактури и жълти стотинки

Сборният пункт в Бургас е пред централата на енергото на улица "Александровска" срещу спирката на автогара ЮГ.

Почти 700 души са заявили в социалната мрежа Фейсбук, че ще се включат в протеста пред сградата на ЕVN утре от 11 часа, за да изразят недоволството си от високите сметки за ток посления месец.

Сборният пункт е пред централата на енергото на улица "Александровска" срещу спирката на автогара ЮГ. В социалната мрежа Facebook будни бургазлии призовават недоволните да носят непосилните за плащане фактури и жълти стотинки, символ на мизерията, до която енергоразпределителните дружества докарват българите.

"Носете по 1 стотинка, символично плащане на сметките, дано ЕВН успеят да си раздадат заплати със събраните стотинки!!! Да си ги броят, както ние броим стотинки за храна на децата си!”, апелират в официалната страница на събитието "Да запалим монополите- национален протест срещу ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО, ЕВН, Топлофикациите и държавната политика в енергийния сектор".

Утре се слага началото! Ще излизаме докато настъпи промяна!, заканват се гневни клиенти на монополите, които получиха инфарктни сметки за отопление през януари. Голяма част от потребителите се жалят от надписани фактури и манипулиране на електромерите, тъй като дори не са били в домовете си по време на дългите декемврийски празници и няма как да са консумирали енергията, която EVN ги задължава да плати.

Протестиращите ще настояват за реално отчитане на изразходваната топлоенергия, уредите да отчитат в Мвт/ч. и индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите.

Освен това ще бъдат поставени искания за национализация на ЕРП-тата и премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция, както и електроенергията произведена от АЕЦ - Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото.

EVN мачка семейство с 1000 лв. сметка за ток

Проблемът на сем. Петрови от Каблешково може би ще се стори познат на мнозина. Младото семейство се оказва в капана на електроразпределителното дружество, което буквално ги наказва за добросъвестното им отношение.

Сагата започва преди година, когато сметките за ток внезапно падат наполовина. Първоначално хората отдават това на летните месеци, когато консумацията на електричество е значително по-ниска, но в един момент тези им обяснения се развенчават от фактура на стойност 1,18 лв.

Тогава сем. Петрови решават, че действително нещо не е наред и сигнализират до EVN с молба да установят има ли разминаване и на какво се дължи то.

ОЩЕ ЗА ФРАПИРАЩИЯ СЛУЧАЙ ТУК