И най-доброто домашно вино е...

Конкурс в Бяла определи кой е първенецът

Днес в Бяла се проведе традиционния Конкурс за най-добро домашно вино Бяла 2013, информират от общинския пресцентър.

Категориите за вина реколта 2012 са три: бели вина – висококачествени и трапезни; червени вина - висококачествени и трапезни; Бутилки – 0.7 и 1 л.-етикет с името на производителя и сорт грозде. Вината бяха оценявани от технолози-дегустатори от Черноморска регионална лозаро-винарска камара, Варна.

Победителите ще бъдат обявени на 14 февруари, когато беленци ще почетат празника Св. Трифон Зарезан. Най-добрите винопроизводители за 2012 година ще бъдат наградени от кмета на общината Анастас Трендафилов. Районът край Бяла, обл. Варна е известен с лозарството и винопроизводството, които са изградили дългогодишна традиция. На територията на общината се отглеждат около 450 дка "Мерло" и 2 000 дка "Димят".

За гроздобера през 2012 лозарите разказаха, че реколтата от "Мерло" е по-малко по отношение на тонажа в сравнение с 2011 година, но като качество не е отстъпила. Количеството производство "Димят" се е запазило същото като през изминалите години, но новата реколта е с по-голяма захарност. Причини за по-високия градус на гроздето са голямата суша и високите температури през изминалото лято. Въпреки липсата на валежи, глинестата почва в региона задържа влагата, което води до запазване качеството на гроздето.