Тежък грип удря в ушите

Много хора са с усложнения

И без здравните власти да са обявили епидемия, специалистите по заболявания на ушите, носа и гърлото лесно разбират, ако тя е пристигнала. Или ако е стигнала до своя край. Това става по броя на хората с усложнения след грипа.

“Най-често установяваме усложнението хеморагичен отит. Т.е. появят ли се пациенти с него, ние знаем, че вълната на масовото разболяване е тръгнала”, съобщи пред “Труд” д-р Дончо Дончев, оториноларинголог от столичната ВМА.

Хеморагичният отит е остро възпаление на средното ухо с кръвоизливи. Той засяга слуховия нерв. “А това може да доведе до трайна загуба на слуха предупреждава д-р Дончев. Заболяването протича със силна болка в ухото, възможно е да се появи кръвенист секрет от него, но за разлика от гнойния отит, при който щом започне изтичането на течност, болката стихва, при хеморагичния - не е така. Тя продължава да бъде режеща, в някои случаи - пулсираща и обхваща половината глава.

При всяко засягане на слуховия нерв е важно да се реагира бързо. До 48-мия час от началото на оплакванията лечението трябва да е започнало.

 А какви са симптомите? “Намаление на слуха, чувство за заглъхване, непълнота в ухото, шум - обикновено се възприема като пищене, но може и да е с друг характер”, изброи специалистът по УНГ болести от ВМА. Той е категоричен, че ако пациентите искат положителен резултат от терапията и възстановяване на слуха, трябва да потърсят помощ в болница.

“Специфично за всички усложнения, и не само за хеморагичния отит, е че грипните вируси атакуват най-малките съдове - т.нар. артериоли (т.е. малките артерийки). И предизвиквайки запушването им (тромбози), се получават кръвоизливите или кръвонапълванията в ухото”, обясни д-р Дончев. А когато се засегнат и малките съдчета, които хранят самите нерви, се причинява увреждане на слуховия нерв.

Описаното усложнение не зависи от здравословното състояние на хората. “Виждал съм пациенти, които получават по-тежки усложнения в областта на другите специалности, но не развиват хеморагичен отит. Но съм виждал и хора в цветущо здраве при които след грип се наблюдава точно това заболяване. И няма рискови групи, той атакува и деца, и възрастни”, добави докторът. Лечението на опасното усложнение се извършва в болница. В началото се правят вливания, дават се противооточни лекарства, витамини, болкоуспокояващи и др. “Само при нас, във ВМА, се прилага и терапия с барокамера. Ефектът от нея е много голям”, твърди специалистът.

Грипът води до усложнения във всички органи, с които се занимава оториноларингологията (УНГ специалността). Не само за ушите, но и за носа и околоносните кухини, гърлото, гълтача и гръкляна. Що се отнася до носа и околоносните кухини, най-простото им засягане от вируса, е хремата, която може да протича с кръвенист секрет.

 

 

На второ място идват острите и хроничните синузити, които обаче изискват по-сериозно лечение като антибиотици, капки за нос, антиалергични лекарства, витамини, укрепващи съдовете медикаменти и т.н. “След това минаваме към усложненията на гърлото - ангините. Те също зачестяват в последно време. Характерното за тях е - остро възпаление на сливиците с гнойните налепи, болки в гърлото, затруднено преглъщане, висока температура.

“Битката с ангината протича с антибиотик, с локално действащи таблети за смучене, с противооточни медикаменти, аналгетици, витамини, с чайове, които обаче трябва да са приятно топли, а не горещи и с хранене с по-течна и кашеста храна”, каза още д-р Дончев.

В този случай той препоръчва и приемане на билката петопръстник, както и лайка и мащерка, гаргара със смрадлика или с наситен разтвор на сода за хляб, но без да се преглъща. Най-лошите усложнения от грипа обаче се наблюдават в ларинкса (гръкляна) и предизвикват т.нар. ларингиален задух. А казваме, че са най-драматични, защото те застигат малките деца и тези в предучилищна възраст”, посочи д-р Дончев. Диаметърът на гръкляна при тези уязвими групи е изключително миниатюрен - около 6 мм. И когато се получи оток на лигавицата вследствие на описаните кръвоизливи, предизвикани от грипния вирус, това стеснява и без това много тесния диаметър на дихателния път в зоната на ларинкса”, описа д-р Дончев. Т.е. дори само с един милиметър да се “повдигне” лигавицата е опасно.

Лигавицата и подлигавичната тъкан при малките деца е много склонна и към образуване на бързи и големи отоци, така че наистина може да се отключи тежко състояние. В тези случаи се наблюдава и усилено отделяне на секрет, което допълнително запушва и без това стеснения дихателен път.

“Няколко са заболяванията, които водят до проявлението ларингиален задух при грип. Най-известното е т.нар. субхордален ларингит (под гласните връзки), а най-страшното е остър стенозиращ ларинготрахеобронхит. Признаците на последния са толкова тежки, че дори и не искам да си мисля за тях, но трябва да ги посочим, за да ги знае обществото”, заяви оториноларингологът.

Всички болести с ларингиален задух започват или когато детето е в добро здраве или ако оплакванията му са незначителни, като хрема или дразнене в гърлото, на които е нормално родителите да не обърнат сериозно внимание. “Началото е много бурно - по време на сън детето се събужда със задух. Има пристъп на кашлица която на разговорен език се нарича лаеща. То се изправя, започва да кашля, без да може да си поеме въздух, езикът му излиза напред. Не може да преглъща, заради кашлицата, слюнката се стича от устата му, бори се за всяка глътка въздух. Пребледнява. Ако пристъпът продължи развитието си, следва отпускане, посиняване и постепенно малкият пациент губи и съзнание”, обясни докторът. Затова веднага трябва да се потърси Бърза помощ.

 

Но тъй като състоянието се влошава за минути, ето какво трябва да направят родителите, докато дойде медицинският екип:

Да отворят широко прозорците, за да влезе студен въздух. После да пуснат всички чешми и кранове в банята с топла вода, да отведат сина или дъщеря си там, за да диша влажен въздух. Той подобрява отхрачването на гъстите секрети, които са се събрали по време на пристъпа. “Освен това колкото по-влажен е въздухът, толкова по-добре се обменя кислородът в белия дроб. Лечението протича с кортикостероиди, противооточни лекарства, антибиотици, може да се стигне дори до трахеотомия (хирургическа процедура за отваряне на трахеята), за да се осигури дихателен път”, обясни д-р Дончев.

И още

- Между 5 и 15% от населението се разболява от грип по време на епидемии. Всяка зима процентът на повалените деца е между 20 и 30 на сто, сочат изчисленията на докторите.

-  От 1995 г. до 2011 г. с пневмония вследствие на грип в болница са постъпили 758 309 българи. От тях 33 368 души са починали. Средногодишно това прави 1963-ма българи. 6,6% от отишлите си са кърмачета до 1 годинка, а над 72 процента са възрастни хора над 60 години.

- За приетите с пневмония в болница годишно се харчат 41,5 млн. лв. Със сумата могат да се купят 4,1 млн. ваксини повече от нужните за всички българи, показват сметките на лекарите.