Не съм най-добрият, ама ще приема, ако ми предложат!

Ловчанският митрополит Гавриил готов да бъде патриарх

Кандидатът за патриарх трябва да бъде най-добрият, най-подходящият, коментира Ловчанският митрополит Гавриил преди заседанието на Светия синод, на което трябва да бъдат избрани тримата кандидати за патриарх.

"Аз не смятам себе си за най-добрия, но ако ми се гласува доверие ще приема, ако не, ще помагам на новия патриарх, както съм помагал преди това", призна той.

"Ние монасите имаме едно правило "Към нищо не се домогвай, от нищо не се отказвай и аз се старая да вървя по това правило", каза още  Гавриил.

Запитан редно ли е за патриарх да бъде избран митрополит с досие, Гавриил отговори положително, но добави : "Ако не е направил нищо лошо и се е старал да бъде честен към църквата" и все пак уточни "зависи какво е досието".

В заседанието на Светия синод участват 13 митрополити, тъй като Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон е болен и няма да може да вземе участие дори и в избора на патриарх, който ще се проведе следващата седмица.

Преди началото на заседанието все още не беше ясно кои точно от митрополитите ще направят отвод и няма да участват в избора.

Единственият, който открито призна намерението си да се откаже беше митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Тримата кандидати за патриаршеския пост трябва да бъдат избрани с мнозинство от две трети от членовете на Светия синод, което означава най-малко десет гласа от всички членове.