Кои трима ще се борят за патриарх? Чакаме Светия синод

Всеки един митрополит се нуждае от подкрепата на 10 гласа

Светият синод на Българската православна църква днес и утре ще има заседания, за да гласува имената на тримата митрополити, от които на 24 февруари на Патриаршеския избирателен събор ще бъде избран новият български патриарх.

На 23 януари митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф - говорител на Синода за организацията на Патриаршеския избирателен събор, обясни пред журналисти, че са отделени два дни за определянето на тримата кандидати за патриарх, за да има повече време за обсъждането и за гласуването им.

Сега БПЦ има 14 митрополити, но ако по здравословни причини на заседанията на 15 и 16 февруари не дойде Западноевропейският митрополит Симеон, трябва да присъстват останалите 13 митрополити, каза на 24 януари Американският митрополит.

Той уточни, че всеки един от тримата кандидати за патриарх, за да бъде избран, трябва да получи подкрепа от десет гласа. Гласуването ще е с таен вот.

От 14-те митрополити в БПЦ, според устава, в избора за патриарх не могат да участват двама - Пловдивският митрополит Николай, защото е по-млад от 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, защото управлява своята епархия по-малко от пет години.

Писмен или устен отвод, че не искат да бъдат избирани са подали: Сливенският митрополит Иоаникий, Врачанският митрополит Калиник, Видинският митрополит Дометиан, Великотърновският митрополит Григорий.

Днес обаче Светият синод ще реши дали ще приеме тези желания за отводи на митрополитите.

Патриаршеският избирателен църковен събор е на 24 февруари. В него ще участват 142-ма делегати, които ще изберат новия български патриарх.