Над 1100 палят монополите в неделя

Мисия Бургас

15-02-2013, 15:42

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спри набезите на EVN, подай сигнал!

Спри набезите на EVN, подпиши петицията ни!

Ощетени бургазлии не спират да подават сигнали за безобразията на EVN

Повече от 1 100 души са обявили, че щe се присъединят към националния протест "Да запалим монополите" в недeля. Сборният пункт в Бургас е в 11 часа пред сградата на EVN на улица "Александровска" срещу гарата.

"Искам да ви призова да дойдете повече и да покажем, че не сме съгласни с това грабителство, което извършват спрямо нас от ЕВН. Без агресия!!! Протестът е граждански - Включи се и ти!", пишат организаторите на бургаския протест на официалната страница на събитието във Facebook. Те категорично натъртват, че инициативата е гражданска, за да не се изявават политически пристрастия и подкрепа на партии!

Непосилните сметки за ток и съмнения за манипулиране на електромерите накараха десетки да  подадат сигнал в редакцията на Burgasutre.bg

130 лв. по-висока сметка за ток получи аптека, ел. таблото - отворено

Съмнения за манипулация на елктромера и солена фактура провокираха собственикът на аптека "Диляна" к-с "Лазур" Георги Караилиев да се оплаче от EVN. По думите му сметките досега не надвишавали 180-200 лв., Последната обаче изненадала Караилиев с чувствителното увеличение от над 100 лв. и достигнала сумата от 310 лв. Той обясни, че има съмнение за манипулация на отчитането, тъй като таблото, което по принцип трябва да е здраво запечатано всъщност зее с повече от две педи. Според Караилиев по този начин всеки има достъп и може да прави каквото си иска. Съмнения за некоректна сметка от последня месец имат и родителите му, които живеят в Ахелой. Пенсионерите, които винаги са плащали едни и същи суми, били неприятно изненадани с последната фактура, която набъбнала с 90 лв. над обичайното потребление на семейството.

414 лв. ток за апартамент от 80 квадрата

414 лв. сметка за ток получи семейство за апартамент от 80 кв. м в к-с "Братя Миладинови". Предната фактура е била на стойност 205 лв. а по-предната за 100, обясни Мариана Авджиева. Недоумение за огромната сметка буди и това, че една седмица апартаментът е бил необитаем, защото семейството е отсъствало от дома си.

Домоуправители се жалват, искат им двойно за сметките за вход

60 лв. за асансьор, вместо обичайните 27-30 лв. поискали от EVN на домоуправителя на блок, разположен на улица “Дебелт”. Антония Съботинова недоумява как сумата е набъбнала двойно, при условие, че половината от живеещите в блока са пътували по време на празниците и реално потреблението на енергия във входа трябва да е спаднало чувствително.

Изрядни платци са наказани да платят 1000 лв. 

Сагата сем. Петрови от Каблешково започва преди година, когато сметките за ток внезапно падат наполовина. Първоначално хората отдават това на летните месеци, когато консумацията на електричество е значително по-ниска, но в един момент тези им обяснения се развенчават от фактура на стойност 1,18 лв. Тогава сем. Петрови решават, че действително нещо не е наред и сигнализират до EVN с молба да установят има ли разминаване и на какво се дължи то.

Добросъвестното им поведение обаче ги докарва до безкрайни кореспонденции с дружеството. Месец след сигнала от енергото изпращат техник, който да подмени електромера. Тялото се изпраща за анализ в Комитета по метрология, клон Пловдив, а оттам излизат със становище, че уредът е манипулиран. Още по темата тук

Пенсионерка получила с 200% по-висока сметка за ток

Бургазлийка се оплака, че сметката, която трябва да плати на EVN, е близо 200% по-висока от предходната. Лазарина Великова била изумена, когато научила сумата, начислена й от EVN като изразходено електричество за месец януари. 

Да подаде сигнал се обади и Деян Петков от най-големия бургаски комплекс “Меден Рудник”, който разказа, че винаги досега фактурите му са били за 50-60 лв., а последната необяснимо е за 100 лв.

Както Burgasutre писа шокиращи сметки за ток, съмнения за манипулация на електромерите, липса на социална отговорност от страна на компанията изкарват хиляди на ежедневни шествия в редица български градове. Неадекватни отговори от страна на електроразпределителните дружества, които оправдаха завишените суми с многото почивни дни по време на декемврийските празници и минусовите температури, които са повишили потреблението, доведоха буквално до национален бунт.

Протестиращите настояват за реално отчитане на изразходваната топлоенергия, уредите да отчитат в Мвт/ч. и индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите.

Освен това протестиращите ще настояват за национализация на ЕРП-тата и премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция, както и електроенергията произведена от АЕЦ - Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото.

Burgasutre.bg продължава да приема вашите сигнали за нередности на тел 0879 951 562 или на e-mail  info@burgas.utre.bg