Последно сбогом с Любимеца Тодор Колев

Мисия София

17-02-2013, 08:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Културата си отива. А ние къде сме?

Почина Тодор Колев

Поклонениението ще е от 11 часа в Народния театър

Поклонението пред големия български актьор Тодор Колев ще бъде на днешния 17 февруари.

Ще можем да си вземем последно сбогом с него от 11 часа в Народния театър "Иван Вазов".

Абсолютно неповторим, изключителен, джентълмен, мечтател и Господин Любимец на публиката – с тези думи описват близки и колеги големия Тодор Колев, койтопочина на 15 февруари на 73-годишна възраст, след дълго боледуване.

"Абсолютно съм сигурна в това, че по-малко цветно става около нас. Той знаеше нещо за българите, за българския национален характер, което май ... никой друг не знае", каза за Тодор Колев Бина Харалампиева, режисьор и директор на Малък градски театър "Зад канала".

"Играеше по брилянтен начин и с лекота. Толкова поколения са пели неговите песни и са гледали неговите филми", каза актьорът Валентин Танев.

Колегата му Ивайло Христов описва Тодор Колев като джентълмен, поет, мечтател, винаги с надежда за любов.

"Страхотен усет за характер, страхотен, той бе просто страхотен талант".

Тодор Колев, роден на 26 август 1939 година в Шумен, завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов. В театъра едни от най-известните му ролите са на Марин от "Лодка в гората" от Хайтов, Шаманов в "Миналото лято в Чулимск" от Ал. Вампилов и много други.

Участва в над 30 игрални филма. Едни от най-запомнящите му роли са във филмите "Цар и генерал", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар".