Камера: започва филмът за големия Левски

Търси се символика за първия кадър, прави се в нощта на обесването на Дякона

В 17.00 часа днес ще бъде заснет първият кадър от филма за Апостола. Официалното начало ще бъде дадено до храм „Света Богородица“ в старинната част на Карлово.  Максим Генчев и Маргарита Русева дават старт на снимането на кинопродукцията.

Когато “пукне пролет” и Старият град в Пловдив ще се превърне в огромна снимачна площадка. Същинската част от кадрите във филма за Левски ще се снима на емблематични места в Града на тепетата, каза преди дни в интервю за Plovdivutre.bg сценаристът и режисьор на амбициозния проект Максим Генчев. Пред пловдивчани ще се разиграят едни от най-важните събития в националната ни история. Ще има кастинги, зрелища, ще наблюдаваме работата на млади и красиви актьори.

 Събрани са всички средства за зимната работа – около 300 хиляди лева. СМС кампанията също набира скорост. По 2-3 хиляди лева пристигат на месец от хора, които милеят за българската история. Продукцията ще излезе близо 2.5 млн. лева. Генчев не скрива, че има и разочарования. Парадоксът – идват от телевизията майка. БНТ категорично е обърнала гръб на патриотичната кинопродукция.

Режисьорът е убеден, че идеалният актьор, който ще влезе в кожата на Апостола, е колегата му от сериала “Седем часа разлика” - Димо Алексиев. “Нямаме друг актьор с толкова монолитно излъчване. Димо притежава същата студенина, няма емоция в погледа. Това изразяват всички портрети на Васил. Левски много рядко се е смеел. Когато на лицето му се е появявала усмивка за околните, това е било събитие“, аргументира се режисьорът. По думите му няма вече такива българи като Дякона, способни на грандиозни дела и сила на духа. “Ходил е пеша от Белград до Цариград – такъв свръхчовек е бил, въплъщавал е нечовешки аскетизъм“, разказва режисьорът.

Генчев планува продукцията да завладее и световната кино сцена. “Кой друг наш артист може да се нареди до Брат Бит?”, пита сценаристът убеден, че Димо ще се справи с предизвикателството. Не се притеснява, че публиката го свързва с негативния му образ от „7 часа разлика“. “Зрителската памет е къса. И мен ме асоциираха с “О! Пепи“, припомня актьорът за ролята на колбасаря в популярната реклама.

Кастингът за актьори ще тече по време на снимките през цялата година, но все пак основните роли вече са ясни. Деян Донков ще се превъплъти в Раковски, Жоро Данаилов в Стефан Караджа. Издирва се идеалният артист за носителя на българския дух – Христо Иванов Големия. Бил е популярен като най-силния борец на Балканите. Режисьорът признава, че ролята е трудна. В негативния женски образ – туркинята Лейля – вероятно ще се превъплъти турската актриса Ферджан Фераб. В суперпродукцията специално място е отредено за пловдивските актьори. В лентата за Левски ще видим Симеон Алексиев, Стефан Попов в ролята поп Кръстьо. 22-годишната актриса Мария Миради пък ще блесне в борбата срещу гръцкото духовенство в епизодите на учителстването на Дякона.