Софиянци отново излязоха по улиците!

Протестиращите скандират "Еничари" и замерят полицаите с дребни предмети

Недоволни граждани онтово се събраха и блокираха Орлов мост.

Протестиращите скандират "Оставка". Те се намират на мястото, където се провеждаха екопротестите през лятото.

Движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" бе спряно, а в района има и жандармерия. Хората се опитват да преминат по бул. "Витоша". Жандармерията направи жива преграда, така че протестиращите да не могат да минат по булеварда. Част от протестиращите в момента са на бул. "Патриарх Евтимий", където движението е затворено, и бул. "Витоша". Друга част от тях преминават по бул. "Витоша" към Съдебната палата.

Няколко хиляди души протестират и пред парламента, където възникна сблъсък между полиция и хората.

Униформените изтласкаха хората към градинката на Художествената академия. Журналисти също бяха блъскани и удряни от жандармерията.

Пред парламента имаше опити от няколко скинари да направят провокация. Те хвърляха камъни срещу жандармерията, след което бяха изблъскани от протестиращите и си тръгнаха.

Двама са арестувани до момента, като първият беше освободен след намесата на гражданите. По думите на очевидец двама души са пострадали при сблъсък с полицията по време на протеста на бул. "Христо Ботев". Единият човек е бил удрян с палка по главата, а другият е със счупен нос. Единият пострадал е откаран в линейка. Протестиращите скандират "Еничари" и замерят полицаите с дребни предмети.

Тя пяха химна на България, скандираха "Мафия", "Българи юнаци", "Всеки ден ще е така до победата".

Едно момиче бе закачило на плаката си отпред призив с лика на Дякона, на който са изписани неговите думи: "Без революция сме загубени во веки веков" и "Дела трябват, а не думи".

"Протестирам против цялата безотговорност, която се случва у нас през последните 20 години. За младите няма средства, реализация в България", каза младото момиче. Тя даде за пример свои колеги от Института по полимери към БАН, които получават заплати от по 300 лева. "За какво говорим? За младите хора нямат бъдеще тук." Но девойката заявява, че няма намерението да си стегне куфарите и да замине извън България, защото иска да остане в родината си.

Нора Флорова от НПО "Народът в единство" показва плакат, който държи с прокламация за национална стачка. "Не сме политическа партия, не сме корумпирани". "Искаме тези горе да ни чуят и да напуснат властта", каза тя.

"За мен протестът е силен, защото няма политически партии", казва Валентин, мъж на средна възраст и повтори исканията на всички около него да бъдат спрени монополите и печалбата на гърба на хората.

Sofiautre.bg припомня, че вчера няколко хиляди столичани излязоха по улиците на София, за да скандират срещу ЧЕЗ.

Първо протестиращите се събраха пред енергийнито министерво, после потеглиха към президентството и накрая завършиха пред ДКЕВР.

През цялото това време плътни кордони от полиция ги вардеше.

На няколко пъти се стигна и до сблъсъци, след като протестиращите замеряха униформените с бутилки, камъни и павета. Полицаите пък отвърнаха с арести на по-буйните.

Лъч надежда даде млада столичанка, която се разхвърли и зарадва мъжкото множество.

Очаквайте подробности как ще се развие протеста на Орлов мост!