Партиите вън! Протестът е наш!

Борци за народна любов яхват метлата на недоволството. Лесно, ама вредно

България показа, че по земите й не живеят аборигени. На осмия ден от протестите хиляди скочиха, крещяха, блъскаха, хвърляха или мирно протестираха срещу високите сметки за ток. Българинът не иска да бъде лъган. Иска да живее достойно. Иска фактурата му да не е по-висока от пенсията. Иска да плаща за това, което е пил.

В Пловдив въстанаха над 7 000. Почти мирно.

Плакатите: Непартиен протест! Вън на провокаторите! Само един монопол – пълен граждански контрол! EVN е мафия! Вън!

Ама къде се е чуло и видяло протест без партийна краска? И то в навечерието на люти парламентарни избори?

Като се почне от провокатори, които излъгаха във Facebook къде е сборният пункт на протеста в Пловдив, мине се през препасал лика на Левски, който изкочи на сцената и каза: Правя нова партия, събирам подписи и се свърши с партийните декларации за подкрепа на народа.

Кога ако не сега може да се грабне толкова много любов? Ще има ли по-подходящо време до юни за яхане на родното недоволство. Лесно, ама вредно.

Хората усещат провокаторите. Знаят, че протестите и радикалните идеи не се харесват. Наясно са, че в енергетиката се разпределят милиарди, каза днес организаторът на бунта в Пловдив Цветомир Стоянов

На пловдивчани номерът не им минава. На митинга дори се чуха призиви за референдум за забрана на партиите.

Това не спира Атака. На гърба на окаяните партията се опитва мощно да се покатери. Хората на Волен Сидеров “поздравиха” всички протестиращи българи въстанали срещу  ”колонизаторите” на България.

В Атака си мислят, че само те плащат сметки. Че само на тях им пука какво пише в приватизационните договори на монополистите. Политическото нахалство стигна дотам, че вчера заявиха: Във всички протести ядро и движеща сила бяха активисти и депутати от Атака. Така щяло да бъде и занапред.

Сигурно е от Атака баба Милка, която сподели, че има сметка за парно 130 лева, за ток 80, а взема 110 лева. Ще излезе атакист и Иван Драндеров, чиято последна фактура е 700 лева, а ползва климатик и радиатор в среден апартамент.

Дали пък няма да се окаже почитател на Сидеров и бизнесменът Николай Танев, който заради аварии с тока баталясва ресторанта си.  

Без да се набиват на очи, мирно и със знамена в първите редици на протеста вчера забелязахме членове на младежката организация на БСП Пловдив.

Социалистите държаха табели със знак Високо напрежение и скандираха: Мафия! Долу! Оставка!

Заподозрени са и крайно левите от Че Гевара, които мощно веят червени знамена. На тях дори им се наложи да се обясняват, че нямат общо с опожарените служебни коли на EVN.

СДС умно се обяви против опитите за използване на партиите на протестите. На метри от скандиранията в Пловдив сините имаха национално съвещание. "Подкрепяме справедливите протести на българските граждани и ги оценяваме като достойна проява на гражданска позиция. Настояваме да бъде разкрита пълната истина за кражбите в енергетиката. Настояваме за незабавно търсене на отговорност от виновните, написаха демократите в декларация.

Яне Янев се раздава като председател на антикорупционната парламентарна анкетна комисия. Именно тя се зае с ЧЕЗ, Енерго-Про и EVN. “Констатирахме редица нередности и пропуски, и корупционни пътеки. Гражданите трябва да получат отговор защо сметките им са многократно завишени и защо компетентните институции, оторизирани със закон да осъществяват необходимия контрол, не са го правили”, каза Янев. “Като председател на комисията ще пледирам приватизационния договор на ЧЕЗ България да бъде разсекретен”, обеща депутатът.

Вчера  хиляди българи дадоха срок до 22-и февруари на премиера Бойко Борисов за национализация на ЕРП-тата, премахване на посредниците и НЕК да поеме техните функции.

Те поискаха също енергията от АЕЦ "Козлодуй" да се разпределя само за вътрешния пазар.

За национализация на ЕРП-тата не може да се говори. Може да се отнеме лицензия, но трябва да се докажат сериозни нарушения, повтори тази сутрин министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той посочи, че ще намерят начин да качат в интернет всички енергийни договори, които не са били публично ясни.

“Правителството не говори, а действа, промените в законите трябва да са факт още тази седмица”, катерогоричен е министърът.

След приватизацията 34% от енергоснабдителните дружества бяха с държавно участие. От миналата година тези проценти вече са изкупени и държавата няма дял в трите ЕРП-та.

Правителството на ГЕРБ още през 2010 г. ги нарочи, а премиерът Бойко Борисов многократно използваше думата национализация. В трите дружества тогава  влезе прокуратурата, ДАНС и ДКЕВР.

Сега е време за действие. Не за думи и проверки. Не за замразяване на цените на тока. Време е за нов шеф на ДКЕВР. Но това въобще не е важно. Столът е трикрак. Време е за воля – тази на народа, на държавата.

Масите искат национализация или държавно участие. Искат ЧЕЗ да си отиде в чешко, EVN да си инвестира в Долна Австрия, ЕНЕРГО-ПРО, където си иска, ама честно.

Ред е за шах и мат.