Седмица по-дълъг отчет = Двойна сметка за ток

Люба Петкова от бл. 21 в "Зорница" работила по празниците, но въпреки това има близо 280 лв. фактура

С двойна сметка за ток само за седмица по-дълъг отчетен период била изненадана от енергото бургазлийката Люба Петкова.

Жената е една от десетките гражданки, която се обади в редакцията на burgas.utre.bg да подаде сигнал за космическа сума за ток за жилището си в бл. 21 на к-с "Зорница".

"Дължа 273 лв. за периода от 22 декември до 28 януари, това е само със седмица повече от предната ми фактура, когато сметката ми беше 140 лв. Нищо допълнително не съм използвала, работих по време на празниците, не съм стояла вкъщи", оплаква се бургазлийката. 

Тя обясни, че все още не е подала жалба до енергото за завишената фактура, но категорично смята да го направи, тъй като по нейно мнение двойната сметка за ток не е реална.

400 лв. ток пък дължи Станислав Петров от Меден рудник. Мъжът обясни, че миналия месец 3-членното му семейство получило сметка от 150 лв. и въпреки че по никакъв начин не променили ежедневието си по време на празниците, сега имат да плащат почти тройна сметка. За съжаление Петров дори не може да се възползва от възможността да пусне оплакване, тъй като живее в апартамента под наем, а собственикът на жилището е извън страната, обясни пред екипа ни той. "Само за справка искам да кажа, че в друг апартамент преди известно време живеехме 7 души и най-високата сметка, която получихме беше 270 лв.", каза Петров.

80% скок в сумата за плащане получил и бургазлията Огнян Райчев. Мъжът, който живее на ул. "Гурко" обясни, че миналия месец дължал на енергото 40 лв., а сега сумата била 72 лв. Парадоксалното в случая е, че Райчев отсъствал от града 5-6 дни по време на празниците, но вместо да падне, сметката му набъбнала и то не малко.

146 лв. за 38 дни има да плаща и Никола Николов от Айтос. Мъжът обясни, че с нищо не е променил консумацията на ток в дома си през последния месец, за да получи такава фрапантна разлика във фактурата, която предния месец нямала и 100 лв.

Жеко Милков от бл. 491 в "Меден Рудник" се отоплява на дърва, но получил ЕVN-честитка за 150 лв. сметка. За консумацията си през ноември мъжът платил 75 лв. През 2011-а, когато се отоплявал на ток най-високата му сметка била 114 лв. Въпреки неколкократното поскъпване на ел. енергията оттогава това е прекалено много, смята Милков.

Burgasutre.bg очаква вашите сигнали за нередности на тел. 0879 951 562 или на e-mail  info@burgas.utre.bg