Моят асфалт не е, за да се лее кръв по него, отсече Бойко

Премиерът в оставка е непоклатим в решението си

Решението ми за оставка не подлежи на промяна при никакви обстоятелства, обяви категоричната си позиция пред "Фокус" премиерът Бойко Борисов.

"Вчера заявих, че държавата ми е по-мила, но нямаше пролята кръв. Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него и мирни граждани да се избиват помежду си. Днес заявявам отново, че държавата ми е по-мила и затова подавам оставка", каза той.

Парламентарната група на ГЕРБ ще гласува оставката на правителството и категорично ПП ГЕРБ няма да участва в съставянето на нов кабинет в рамките на 41-ото Народно събрание – убеден е Бойко Борисов.

"Призовавам всички граждани – да не се поддават на провокации, да запазим стабилността в държавата", каза премиерът.

"Властта ни е дал народът, днес му я връщаме", заяви той днес сутринта пред депутатите.

Пред парламента премиерът обяви, че вчера кабинетът е направил максимума, за да отговори на исканията на протестиращите.

"Нито искам да виждам кръв по улиците, нито искам да виждам полицаите, които ги имам като братя, да се бият с който и да е било. Всяка капчича кръв, за нас е петно и не мога да гледам парламент, ограден с ограда", категоричен бе той.

"Истински ще се радвам да не трябва да се сбогуваме, особено с магистрала "Струма", не знам как ще я договорят, магистрала "Тракия", българите знаят, че за края на месец май им я бях обещал, сега не носим отговорност. Така са и "Мариците", така са и двата ЛОТ-а може би на Яна ще станат и на "Струма", защото там процесите са необратими и там са вече на асфалт. Но, оттам нататък как ще се оправят, дано българите след тези събития оценят, че всяка капчица кръв по този асфалт, който с такава радост полагаме не ни е нужна и че изграждането на инфраструктурата беше единственият начин следващите години да се повдигне икономическият растеж, да дойдат инвеститори и да станем нормална държава.  София е един типичен пример за седем години близо управление на ГЕРБ. Щеше да се случи това и с държавата, но в края на краищата хората имат право да изберат съдбата си.

София има едно от най-доброто метро в Европа и евтино при това, има Южната дъга, има Северната тангента, има естакадите на много места. Надявам се, че поне в София няма да се забуксува и ще успеят да ги довършат. Над 40 – 50 нови детски градини, онези 40 унищожават, а ние 50 строим, смятайте разликата. Всички спортни зали бяха приватизирани или реституирани, като станах кмет. Сега имаме красавица в София, в Пловдив е на ниво, всичко сме платили и слагат седалки, на такова ниво е така, че повтарям, музеи и какво ли още не, дълго е да обясняваме, но вие сега ще участвате в предизборна кампания така, че всичко това ще може да се говори", допълни министър-председателят.