И лекарите на стачка

БЛС иска оставката на председателя на Здравна каса, ако това не стане, очаква се протест

Лекарският съюз иска оставката на председателя на Здравната каса Пламен Цеков и на целия Надзорен съвет, както и отмяна на новите правила, които орязват парите за медицински дейности. Ако не се вземат мерки, докторите обмислят протест.

С табели на лекарските кабинети съюзът ще призовава за подкрепа пациентите. Ако в срок до една седмица не бъде взето решение по искането, лекарите ще обсъдят ефективни стачни действия. "Подкрепете нашите действия срещу Здравната каса за отпускане на вашите пари за вашето здраве", ще е призивът към пациентите от вратите на кабинетите.

Председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов обясни, че наложените от Касата ограничения не са обосновани с нищо. На личните лекари са ограничени в броя на направленията и талоните за изследвания и ги заплашват глоби при превишаването им, болниците пък са ограничени в броя случаи, които да лекуват, каза Райчинов и допълни: "Не може да се играе със здравето на хората или техния достъп. Рисковете са за пациентите".

Лекарите вярват, че нещата не са непоправими и че рестрикциите могат да бъдат премахнати, но не виждат възможности в управлението на касата. Д-р Райчинов каза още: "Не вярваме, че доктор Цеков има желание и капацитета да намерим общ език. Затова всъщност искаме и неговата оставка".

Относто протестът, който се обмисля, лекарят коментира: "Ще бъде общо решение на гилдията. Каква ще е точно формата и начинът на протест, ние няма да оставим хората без медицинско обслужване".