Парламентът бламира БЛС и прехвърли пари към НЗОК

Така догодина средствата за ин витро и ракови заболявания ще минават през касата

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от ГЕРБ, които предвиждат НЗОК да финансира и допълнителните дейности за 2013 г.

До тези изменения се стигна заради атказа на БЛС да подпише Националния рамков договор за догодина.

"Заради народа трябва да бъде гарантирана медицинската помощ за 2013 г. за новите дейности, които бяха определени да бъдат плащани през следващата година. Именно, за да се гарантират тези дейности, колегите от ГЕРБ са внесли този законопроект", каза по време на дебатите здравният министър Десислава Атанасова.

Тя се обърна към опозицията с думите: "Престоят от над 20 години в парламента е отдалечил някои депутати от лекарската им професия и те са забравили кое е обществено здраве, кое е медицински дейности".

В отговор на министъра депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви: "Сигурно е трудно да се направи разлика между анестезиология и интензивни грижи. Трябва да правите разлика между това кое е обществено здраве, как се финансира. Никой от БЛС не е казал нещо против допълнителните дейности".

Мая Манолова от Коалиция за България пък заяви: "Държавата я има, когато трябва да се краде от вноските на гражданите", коментира Мая Манолова.

По думите й НЗОК се е превърнала в спестовната касичка на министър Дянков, в която гражданите пълнят, а той си харчи за каквото си иска.

След гласуването министър Десислава Атанасова поясни, че с промените  срм закона - средствата за допълнителните здравни дейности са осигурени.

"Осигурени са средства за асистирана репродукция, за интензивни грижи, за изследванията на пациенти с онкологични заболявания, изследвания и амбулаторни прегледи на хората с кожни заболявания и с психични заболявания. Поздравявам парламента, че взе това решение, за да бъдат гарантирани дейностите за 2012 г. за всички нуждаещи се български граждани", завърши тя.