ВАС бламира избора на патриарх

Гражданско общество внесе иск, оспорва митрополитската тройка

Обществото "Приятели на православието" внесе жалба във Върховния административен съд, която обжалва избора на митрополитската тройка, направен миналия уикенд.

С този акт на гражданското сдружение практически се спира провеждането на Патриаршеския църковно-избирателен събор, насрочен за 24 февруари, съобщи БНР.

В края на миналата седмица Светият синод определи много трудно митрополит Галактион и неговите събратя Неофит и Гавраил за кандидатите, които ще се борят за патриаршеския престол.

От гражданското сдружение оспорват гласовете и пресмятането им и настояват за нов избор на митрополитска тройка, както и за спазването на устава на БПЦ.

Bulgariautre.bg припомня, че в края на миналата седмица Светият синод определи много трудно, след цели 26 тура, митрополитите Галактион, Неофит и Гавриил за кандидатите, които ще се борят за престола на покойния Дядо Максим.

Още в самото начало на избора Старозагорският митрополит събра необходимите 10 гласа, Ловчанският митрополит и Русенският митрополит получиха по 9.

Преди последния 26-ти тур от Синода решиха, че нужните две трети не са 10 гласа, а са девет и една трета.

Така закръглянето е към деветката, а не към десетката, защото девет и една трета е по-малко от половинка. По този начин Неофит и Гавриил бяха канонично избрани и продължиха в битката за нов патриарх на Българската православна църква.