Кривите сметки на Кирил

Оказа се, че той не е нито Пътя, нито Истината, нито Животът

26 тура , 26 листчета, 26 напъна на Дядо Кирил да стане от Варненски и Великопреславски митрополит - патриарх. Е, не се получи, грешни му излязоха сметките.

Но пък се постара, даже сложи тигана на котлона преди да хване рибата. Зароби софийските епарси и преди месец си пробута 10 протежета (доносници, пияници и гейове), които да гласуват за него на Патриаршеския събор на 24 фувруари. Но, напразно.

След всичките ни писания в Bulgariautre.bg как Кирил се домогва всячески до престола, явно владиците са се опомнили и са решили, че не той е... Пътя и Истината и Животът.

Така, пръв преди два дни се израдва Старозагорският Галактион. Нескромно рече, че е готов да наследи Дядо Максим и хоп, още на първия ден събра нужните му 10 гласа... И настана един смут в Синода – нужни са още двама, за да е спазен канона.

Ловчанският Гавриил и Русенският Неофит бяха най-близо - с по девет гласа, след тях подтичкваше Дядо ви Кирил с пет, и така два дни, до вчера следобед.

Но математиците в Синода излязоха по умни, преметнаха Кирил и пресметнаха по нов начин колко са две трети от необходимото мнозинство за избора на тримата големи митрополити в битката за трона.

25 тура - две трети от 14 гласа - 10 гласа. Прецизното смятане обаче показа, че са девет и една трета. Така закръглянето е към деветката, а не към десетката, защото девет и една трета е по-малко от половинка.

По този начин на 26-ият тур митрополитите Неофит и Гавриил бяха канонично избрани, а Кирил остана с пръст в уста, макар два дни да насъскваше верните си синодални кучета срещу останалите. Но и те попаднаха в капана на кривите сметки на Дядо Владика, пишман математика.

Сега остава да видим кой ще е новият патриарх.

Преди месеци нашите анализатори прогнозира ожесточени сблъсъци в Светия синод с главен герой Кирил. Отново те прогнозираха, че вероятният наместник на църквата ни ще е Русенският митрополит Неофит и след всичко случило се дотук, в Bulgariautre.bg нямаме причина да се съмняваме в твърденията им.

Макар и с картонче от ДС, той е митрополитът, който би могъл да обедини архиереите около себе си, църквата да се отвори и да поеме по нов път.

Роденият в София под светското име Симеон Димитров е учил в Москва. Лично покойният ни патриарх го ръкополога за йеромонах през 1976 г.

Неофит е бил ректор на Духовната академия (след това декан на Богословския факултет при СУ), главен секретар на Светия синод, от 1994 г. е Доростолски и Червенски митрополит, а след разделянето на епархията става Русенски митрополит.

Само при нас идната седмица очаквайте анализи за избора на нов български патриарх, а и прогнози за ожесточената схватка за трона във Ватикана.