Потвърдено: Иззетата лазаня с конско, заминава в екарисаж

Готвят се още проверки, заканиха се от БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните официално потвърди наличието на конско месо в лазаня "Болонезе" и продуктите ще бъдат унищожени.

Както е известно преди няколко дни министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи, че в супермаркетите "Карфур" са открити и иззети 86 кг. лазаня, за която има съмнение, че е с конско месо. Тя идва от Франция и е произведена в Люксембург.

Днес се получиха резултатите от пробите, изпратени за ДНК-анализ за наличие на конско месо във възбранените продукти (лазаня "Болонезе" с телешко месо), които установиха инспектори от агенцията.

И двете проби са положителни за наличие на конско месо, съответно 80% конско месо и 50% конско месо, посочват от БАБХ.

Анализът е направен в чужбина, в Институт за качество на храните в Берлин. След резултатите са предприети действия за унищожаване на всичките 86 килограма лазаня "Болонезе" в екарисаж.

Българска агенция по безопасност на храните изпраща нови пет проби от други продукти за ДНК- анализ в европейски лаборатории.

През изминалите 10 дни са взети 30 проби по официален контрол и изпратени в националния референтен център по безопасност на храните на БАБХ за извършване на бързи "скринингови" тестове за наличие на конско месо в 30 продукта от български производители, всички проби са отрицателни.

В съответствие с решение на европейската комисия през месец март ще бъдат изпратени 100 проби, за да бъде направен ДНК анализ за наличие на конско месо, се посочва в съобщението на Агенцията по безопасност на храните.

Продукти с конско месо бяха разпространени в търговската мрежа на няколко европейски държави и предизвикаха сериозни полемики.

Скандалът стигна дори до Европарламента, където депутатите в комисията по околна среда поискаха повече проверки по веригата на хранителни доставки и по-тежки санкции за измами с месни продукти.