Над 10 заплахи за живота на премиера Борисов

Три от сигналите за смъртна опасност постъпват от Сърбия

Повече от 10 са сериозните заплахи към Бойко Борисов през кариерата му, припомниха от спецслужбите пред "Труд". Шефовете им не се ангажираха с коментар на изнесената от Борисов информация за атентат, поръчан срещу него от Ахмед Доган. Прокуратурата също запази мълчание.

"Аз съм смаян, разочарован и огорчен, че на най-високо държавно ниво се изнася такава информация, което ни прави ненадежден партньор в лицето на нашите съюзници и приятели", каза бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Той отказа информация по случая с Доган с думите: "Това е класифицирана информация, нека си носи отговорност този, който я е предал." Според запознати дори парламентарна комисия не може да разсекрети информация от партньорска служба, така че случаят "Доган" е закрит за Народното събрание.

Сръбска връзка

Три от сигналите за смъртна опасност на Борисов постъпват от Сърбия в нашите спецслужби. Първите два са от 2003 г. и 2004 г. и са свързани с мафиота Сретен Йосич. Той е издирван от Интерпол и заловен в България през 2002 г. Предаден е на властите в Холандия. Заплахата е адресирана до главния секретар на МВР Бойко Борисов и холандския прокурор Кооф Плой, поискал екстрадицията на Йосич.

Оказва се обаче, че още по време на югоембаргото в началото на 90-те години Йосич е имал връзки с наши групировки и е живял спокойно в страната.

МВР започва през 2002 г. разработка на Йосич под името "Лале", в която попада и Милчо Бонев-Бай Миле. Нашенецът е близък до СИК, оцелял е при бомбен атентат през 2001 г. и убит заедно с още петима души през 2004 г.

Ченгетата засичат разговор на Йосич с Бай Миле. Нашият бос казва: "Бойко взе парите и до Варненеца нищо не е стигнало." Разговорът е бил проведен един ден преди задържането на Йосич в София и екстрадирането му в Холандия. Така и до днес не е ясно нито кой е Бойко, нито кой е Варненеца, нито за какви пари и от какъв бизнес става дума.

За втората заплаха срещу Борисов от Йосич се разбира през пролетта на 2004 г. Година по-рано - в края на март 2003 г., на ГКПП-Калотина е заловен албанеца Ферид Топчагич с два гранатомета. Той сключва споразумение с прокуратурата за 3 г. условна присъда и напуска страната. Нашите служби обаче имали информация, че с гранатометите на Топчагич е трябвало да се стреля срещу Борисов по поръчка на Йосич.

"Никаква оперативна информация не е постъпвала от МВР в прокуратурата по случая "Топчагич", каза през април 2004 г. окръжната прокурорка на София Маргарита Попова, сега вицепрезидент.

Третата "сръбска" заплаха за Борисов е от юни 2005 г. Тогава от службата за борба с организираната престъпност на Сърбия съобщават, че членове на т.нар. Земунски клан готвят атентат срещу главсека на нашето МВР. Поводът е екстрадирането от София на издирвания Ненад Миленкович през 2004 г. Миленкович е близък на боса на Земунския клан Милорад Лукович-Легия.

Заговори на наши мутри

Две са по-сериозните заплахи към Бойко Борисов от страна на наши групировки. За първата става известно в края на 2001 г., когато в хотел "Хаят" край Солун убийството на Борисов планират Константин Димитров-Косьо Самоковеца и Мето Илиенски от ВИС, заедно със Стоил Славов от СИК. Срещата е засечена от гръцки антимафиоти, които предават информацията на нашите. Самоковеца е покойник от 2006 г., и Славов - от 2004 г., а Мето е безследно изчезнал от 2003 г.

Втората подобна среща е от февруари 2002 г., когато тези и още мутри се събират във вила на Витоша и правят заговор за отстрел на Борисов заради разбит контрабанден канал.
Като сериозна от НСО възприемат и заплахата за бомба срещу Борисов и Цветан Цветанов, отправена само дни след изборите през юли 2009 г., когато ГЕРБ става водеща политическа сила.

Наред с всички тези закани срещу Борисов, той е получавал още десетки, а по негови думи "хиляди". През 2005 г. студентът Здравко Здравков бе глобен с 800 лв. от съда, задето изпратил SMS на генерала с текст: "Не се бъзикайте с далаверите, защото ще те разстреляме".

Борисов: Доган ме поръча!

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е поръчал убийството на премиера в оставка Бойко Борисов.
Бомбата хвърли самият министър-председател вчера в парламента, цитирайки официален документ, пратен от партньорска служба до родното разузнаване. Веднага след като Народното събрание гласува оставката на кабинета му Борисов взе думата за 4 минути.

Първо благодари за вота, докато фенове на управлението му скандираха под прозорците на парламента в негова подкрепа. Обяви, че ако протестите им продължат, ще смята тези хора не за симпатизанти, а за провокатори. Реплика от залата го накара да се обърне към БСП, че "тези с камъните и качулките" предните дни по улиците "вашите хора от ДАНС ги пратиха". И продължи, този път към ДПС, защото те "преминали границите".

По-рано в дебатите зам.-шефът на парламента от ДПС Христо Бисеров каза, че след като вече не е премиер, Борисов, заедно с Цветанов, "като братя Галеви от ГЕРБ", ще могат да се явят очи в очи като свидетели в сръбски съд със сочения за мафиот Сретен Йосич.

"Искам да се обърна към г-н Бисеров - досега съм си мълчал. Но моля в дните, които остават на парламента, да направите комисия, да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил официално от партньорска разузнавателна централа, в която те уведомяват, точно когато вие правехте една комисия, че се подготвя атентат по мен. Официален документ!", изригна Борисов.

Според него "в този документ се казва, че заради борбата, заради това, че съм накърнил много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган!"

От ГЕРБ реагираха с аплодисменти. Изумление се изписа по лицата на останалите!

Борисов се обърна с молба към лидера на ДПС Лютви Местан, защото "към Вас имам уважение като политик", да се излъчи комисия, която да провери автентичността на въпросния документ. От думите на премиера в оставка се разбра, че сигналът се е появил в края на мандата на тройната коалиция - между европейските и парламентарните избори през 2009 г.

Нова реплика от залата провокира Борисов:

"Аз не съм страшен! Страшни са тези, които ме поръчвате! И вярвайте, че са много страшни. Затова никой не смееше 4 г. да ги залавя и екстрадира... И за мен действително е заплаха това.

По-късно пред агенция Фокус премиерът в оставка разказа, че е научил за документа от шефа на НРС Драгомир Димитров преди 15-ина дни. При появата на сигнала към НСО е била подадена информация за готвения атентат, но не и за поръчителя. Борисов огласил данните сега, защото вече не е премиер.

"Няма скорошни сигнали за подготвяни атентати срещу Борисов - това пък заяви шефът на разузнаването Драгомир Димитров пред Би Tи Ви. - От началото на 2012 г. няма подобни данни".

Лидерът на ДПС Лютви Местан отговори незабавно, но в това време прякото предаване на заседанието по БНТ и БНР бе прекратено и аудиторията извън парламента не го чу.

"Ако обвиненията бяха действителни, те отдавна да бяха огласени! Затова твърдим, че сме свидетели на активно мероприятие за въвличане на страната в етнически конфликт. Това не е демокрация, а посттоталитаризъм", размаха етническата карта той срещу опита "ритуално да се злепостави политикът Доган, получил легитимност в Европа като "архитект на българския етнически модел."

"Ние в ДПС знаем, че последният пристан на всяко авторитарно управление е етническият конфликт, но имаме граждански зрели, толерантни избиратели, които няма да ви осигурят този последен пристан", отсече Местан. И добави: "Нашите избиратели ще бъдат на висотата на своята гражданска и политическа зрялост и ще дадат своя принос тези парламентарни избори да се проведат в спокойна среда. Спокойната среда е вашият ужас, защото в спокойна среда ще загубите изборите!", отсече Местан.

И обвини властта, че е докарала пред парламента вместо танкове, трактори - за да се предизвика граждански конфликт. "Няма да ви се случи сценарият!", каза той. И припомни, че заради тежкото наследство от Възродителния процес щатски анализи преди години са предричали същия етнически конфликт у нас като случилия се в бивша Югославия.

Източници на "Труд" пък разказаха, че през 2006-2007 г. се е чуло за подобен документ, като този, за който говори Борисов, но контраразузнаването ни е доказало, че е фалшификат.

Сагата с "атентата" препрати към други документи. Христо Бисеров отвърна на призива на Борисов да се прочете сигналът за заплаха срещу него с контрапризив:

"Нека Бойко Борисов поиска от МВР да бъде разсекретена папка "Лале", в която да се види как един подземен бос, разстрелян преди години, казва: "Бойко взе парите".

В края на предишния мандат през 2009 г. - във времето, в което премиерът в оставка твърди, че се е появил сигналът за атентат, Бисеров бе председател на временна парламентарна комисия, която разследва престоя в България на сочения за престъпен бос Сретен Йосич у нас, покровителстван ли е и от кого.

Йосич бе арестуван през юни 2002 г. и екстрадиран в Холандия. Комисията бе сформирана по идея на БСП, след като Йосич каза пред сръбски съд, че "в България се е чувствах сигурно, защото бях под защитата на разузнавателния сектор, на Бойко Борисов". Заради тази комисия през 2009 г. премиерът в оставка, тогава кмет на София, каза, че "Станишев и Доган си играят с живота" му.

Още тогава разработката "Лале" бе предмет на комисията, депутатите ходиха да четат папките в МВР, но докладът им така и не беше огласен. Причина бе, че мандатът на парламента изтече.

По-късно, през 2011 г., когато Борисов вече беше премиер, бе призован да свидетелства по делото срещу Йосич в Сърбия, но заради високия си пост не отиде.