"Дюнигейт" отнесе кметското място на Димитров

Главният архитект на Несебър също се разделя с поста

Кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект на Общината Валентин Димов бяха отстранени от длъжност.

Решението произнесе съдия Иво Добрев само преди броени минути в Окръжния съд. Според магистрата съществува реална опасност двамата обвиняеми да попречат на досъдебното производство по отношение на строежа върху дюните в Несебър.

С това решение окръжният съд категорично уважи искането на държавното обвинение местните управници да бъдат свалени от длъжност до приключването на производството срещу тях.

По закон страните имат право да обжалват пред апелативна инстанция в три дневен срок.

"Ще обжалваме, този резултат не ни удовлетворява. Съдът легализира един прокурорски абсурд. Липсват законови предпоставки, за да се уважи едно такова искане.

Самото решение на съда легализира една абсолютно необоснована и незаконосъобразна теза на прокуратурата.

Надяваме се, че апелативният съд в състав от трима съдии ще прояви разум и ще приложи точно закона, а точното приложение на закона означава това искане да остане без уважение", обяви адв. Стефан Константинов минути след произнасянето на съда.

Според юристите иска на прокуратурата бил базиран единствено на предположения и хипотези, без конкретни доказателства, които да застъпят тезата, че двамата обвиняеми биха попречили на разследването.

За разлика от своя защитник, отстраненият вече кмет остана без коментар пред журналистите. Пред окръжния съд обаче Николай Димитров заяви, че към момента е съдействал изцяло на разследващите органи.

Той и арх. Димов предали цялата налична документация във връзка с издаденото строително разрешение и то първи за разлика от Министерството на земеделието и РИОСВ, от които прокуратурата също е изискала такава. Според адв. Константинов кметът и гл.архитект далеч не са хората, които трябва да поемат отговорност по повдигнатите обвинения.

"Някой е сключил една експресна сделка, изключил е мястото от държавен горски фонд и го е включил в строителния полигон. После били дюни, ами дюни са! Да не би да са алпийски хребет. Този някой обаче далеч не е кметът на Несебър или гл.архитект, те нямат законовите правомощия за това", обяви в съдебната зала Константинов.

Юристът реагира остро и на друго твърдение на прокуратурата, от което става ясно, че обвинението срещу Димитров следва да бъде разширено. Държавният обвинител в лицето на прокурор Калина Чапкънова обяви, че освен  за строителството върху дюни ще се приобщи и преписка за издадено разрешително за строеж на "Империя бул тръст".

Строителната фирма вдигнала комплекс на първа линия на морето, като собсвеник на терена е  Националната спортна академия. Освен това в периода 2009-2010 Николай Димитров е дал зелена светлина и на друг инфраструктурен проект. Към момента по сигнала се работило срещу неизвестен извършител, но било въпрос на време обвинението да се персонализира срещу несебърския управник. Тук адвокатите на обвиняемите реагираха остро като изтъкнаха, че тези обвинения нямат отношение по разглеждането на днешната мярка.

"Прокуратурата ни говори общо взето за едно неродено дете, за някакви евентуални нарушения и престъпления, които моят довереник е извършил", отсече адв. Петър Атанасов.

Страните имат право да обжалват решението на Бургаския окръжен съд в три дневен срок. Вероятно заседанието на следваша инстанция ще бъде насрочено за 26 фервуари (вторник).