Започна гласуването за патриарх, 92 гласа трябват за победител

Ако никой не събере тази бройка, ще има балотаж

С официално и публично запечатване на изборната урна започна гласуването за патриарх на Българската православна църква от Патриаршеския избирателен църковен събор. Изборната урна бе запечатана в 9.10 часа. Изборът в Синодалната палата се извършва след представяне на делегатска карта и лична карта/задграничен паспорт пред Избирателното бюро, отбелязване в списъка на избирателите и подаване на празен плик.

За да бъде избран патриарх на първи тур е необходимо за един от кандидатите да гласуват поне 92 делегат, обясни Наместник-председателят на Св. Синод митрополит Кирил.

На събота присъстват общо 138 делегати, като отсъстват четирима. За за да бъде избран патриарх на първи тур са нужни 2/3 от гласовете на присъстващите, което прави точно 92 гласа. Ако все пак се стигне до втори тур на балотаж отиват двама кандидати, а патриарх ще стане онзи от двамата, които събере най-много гласове.

Старозагорският митрополит Галактион, който е част от митрополитската тройка за избор на патриарх, няма да дойде днес на Събора. Той е болен и е с тежка бронхопневмония. Запознати с делата на БПЦ коментираха вчера, че дори и да е болен това не би могло да попречи на Патриаршеския избирателен събор. В случай, че бъде избран Галактион ще трябва да дойде за интронизацията си.

Очаква се по обед България да има своя нов патриарх, след като патриарх Максим почина на 6 ноември миналата година в болница Лозенец.