С одобрение или не, на 24-ти избират патриарх

Днес по-рано обществото "Приятели на православието" внесоха иск до ВАС за отмяна на насрочения Избирателен събор

Патриаршеският избирателен църковен събор ще бъде проведен на 24 февруари т.г., неделя, и на него ще бъде избран патриарх.

Това се посочва в съобщение, публикувано на интернет страницата на Светия синод, във връзка с информация, че няма да се проведе Патриаршеският избирателен църковен събор.

Канцеларията на Св. Синод призовава всички членове-делегати на Събора, снабдени с техните нарочни писма, издадени от Св. Синод, от св. Митрополии и от ръководствата на духовните семинарии, на 23 февруари т. г. - събота, да дойдат в София и да се регистрират съгласно определенията на Св. Синод като редовни членове на Събора.

Bulgariautre.bg припомня, че днес по-рано обществото "Приятели на православието" внесоха иск до Върховния административен съд за отмяна на насрочения Избирателен събор.

От гражданското сдружение оспорват гласовете и пресмятането им и настояват за нов избор на митрополитска тройка, както и за спазването на устава на БПЦ.

Светият синод обаче ги нарече "група хора, неизвестни на църковната общественост" и смята изборът да се проведе на 24 февруари, неделя.