Съборът избира патриарх и без подсмърчащия Галактион

Ако Старозагорският митрополит не дойде утре на Патриаршеския събор заради болест, това не представлява проблем за избора


Ако Старозагорският митрополит Галактион, един от кандидатите за патриарх, не дойде на Патриаршеския избирателен събор днес заради болест, това няма да представлява проблем за избора.

Другите двама кандидати са Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският митрополит Неофит.
 
Тяхната липса няма да е драматична, тъй като тримата няма да представят платформи.

Вчера в медиите се появи информация, че Галактион вероятно няма да може да присъства на събора, защото е болен от бронхопневмония.

Ако все пак именно той бъде избран за патриах, ще трябва да присъства на интронизацията му в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“.

От 142-мата делегати засега се знае, че заради заболяване няма да може да дойде Западноевропейският митрополит Симеон. Очаква се всички останали да пръсъстват.

Bulgariautre.bg припомня, че преди два дни бе подадена жалба от близка до Дядо Кирил организация, в която членуват отец Димитър Амбарев, Хайгашод Агасян, Елена Станчева и Христо Танев, и които се надяваха, че съдът ще отмени избора на митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит, за да може Варненският митрополит отново да се включи в битката за престола в църквата.

Снощи шепа фенове на Кирил протестираха пред Светия синод, като държаха в ръце плакати: "За чиста и свята църква" и "Пуснете Бог в църквата". Те настояха за ново прегласуване, но воплите им останаха нечути.

Макар напъните на Дядо Владика за домогване до тройката да са неистови, от Светия синод са твърди – тримата митрополоти са избрани канонично и по устава, а тази неделя около обяд православната ни църква ще има нов водач.