ГЕРБ заигра "ва банк" за втори мандат

Бойко Борисов извади на масата останалите козове, запази си валето пика

Бойко Борисов вече не е премиер на България. След разгорещени няколкочасови дебати оставката на кабинета беше приета, а България уверено върви към служебно правителство и предсрочни парламентарни избори за сефте от Виденовата зима.

Официалната причина за оставката я съобщи премиерът Борисов още в сряда – протестите и фактът, че не можел да гледа Орлов мост в кръв. Но както е типично за него – седна на премиерския стол с гръм и трясък и си тръгна точно така – с политическа бомба.

Оставката на правителството е ясен сигнал, че ГЕРБ тръгва "ва банк" към изборите с идея да спечели втори управленски мандат.  Решението за доброволното напускане на властта със сигурност е трудно, но в случая твърде вероятно да се окаже един доста успешен и мъдър политически ход. Факт е, че управляващите обраха редица негативи в последните месеци, които сериозно засегнаха рейтинга на партията на премиера Борисов, а последвалите протести бяха кулминацията. Протести срещу високите цени на тока и ЕРП-тата, които между другото са най-малко виновни за безотговорната държавна политика в сектора в последните близо 15 години. Е, на хората най-после им писна и трябваше някой да извади печените с години кестени от огъня.

Колкото и да не е насочено към правителството, общественото недоволство е негативен сигнал към всяка управляваща партия. А когато тук-там се появят викове "оставка" и полицията по традиция използва стари милиционерски способи пред телевизионните камери – пътят надолу е в кърпа вързан. А като добавим и факта, че в края на един мандат опозицията винаги става безпощадна до крайност, най-правилният политически ход за Борисов и ГЕРБ бе оставката. Макар и рискован, тръгването "ва банк" напред е най-големият шанс на управляващите за втори мандат. Оставката на Борисов цели да мобилизира електората, да стресне всички, които не желаят БСП и ДПС отново във властта. "Избирайте – или ние, или те", бе ясното послание на министър-председателят в оставка, преди доста театрално да се окъпе в народната любов пред парламента. Снимки, камери, мегафони, речи... Предизборната кампания официално бе открита. Само лентичка ѝ липсваше.

А оставката дойде и с политическа бомба – премиерът обяви, че Ахмед Доган е готвил покушението му. От ДПС реагираха светкавично и пак замятаха етническата карта. Точно като преди избори. Само че с всичко случващо се тази седмица Борисов изпреварва опозицията. Подаде оставка, когато даже неговите хора не очакваха, а БСП ги нямаше никакви в парламента. Вчера при гласуването на оставката депутатите спореха няколко часа и критикуваха правителството, а накрая Борисов пристигна, хвърли бомбата и си тръгна. Играта мина на "всичко коз".  

За да се стигне до такъв ход твърде вероятно от ГЕРБ да са готови на практика и с листите си за изборите. А сега повечето партии ще тръгнат да бързат като луди кой къде да наредят, с кого да атакуват народната любов. Защото колкото и всички да искаха предсрочни избори е ясно, че този ход ги изненада.

Колкото по-бързо дойдат предсрочните парламентарни избори – толкова по-добре за ГЕРБ. Защото със станалото в последните дни Борисов отново обърна играта в своя полза. Въпросът в оставащите около 2 месеца преди изборите е колко коза още държи в ръката си лидерът на ГЕРБ. Колкото и да са те едно е сигурно – Борисов и компания ще запазят валето пика за последното десет след изборите. Кое ли обаче ще е то? Ако се окаже Кристалина Георгиева, играта може и да е валат.