Предсрочните избори са пътят за излизане от кризата, очерта Плевнелиев

Вотът ще е до средата на май, най-вероятната дата е 12-ти

"Ще преценя в кой момент и кога да посоча точната дата на провеждането на изборите. Те ще бъдат в периода, който беше постигнат като компромисен  - в края на април - средата на май. Конкретна дата очаквайте скоро", обяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Държавният глава бе категоричен, че демократичното устройство на Република България не може да бъде поставяно под съмнение.

"Породени са рискове за националната сигурност. Изходът е в провеждане на предсрочни парламентарни избори", посочи Плевнелиев.

Той обеща скоро да обяви конкретна дата в периода, на която да се проведе предсрочния вот.

Държавният глава за пореден път поиска Народното събрание и Министерски съвет да се ангажират със спешни мерки и решения, които касаят сигурността на страната.

"В четвъртък ще имам обръщение към нацията, ще адресирам част от проблемите, които гражданите поставиха, ще посоча ясни срокове, ясни решения. Имаме изключителна мотивация на членовете на КСНС да се предложат конкретни решения.  

Излязохме с конкретика – Закон за енергетика, Закон за енергийна ефективност, мораториум върху строителството по черноморското крайбрежие. Проблемите няма да бъдат заметени, ще бъдат решавани", заяви още държавният глава.

По-рано през деня депутатът от Синята Коалиция Михаил Михайлов съобщи пред БНР, че Консултативният съвет по национална сигурност е взел решение да предложи предсрочните избори да се състоят на 12 май. Датата на този етап не е потвърдена, но въпреки това е най-вероятната за предсрочния вот.