Плевнелиев 3 пъти кани за премиер Кристалина

Еврокомисарят още не е дала отговор на президента за служебния кабинет

Еврокомисарят Кристалина Георгиева да стане служебен премиер. Този вариант все повече печели поддръжници. На среща с президента Росен Плевнелиев вчера лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" също са посочили името на българската еврокомисарка като спасител в кризисното положение.

"Това е единственият останал авторитет при сегашната взривоопасна ситуация, който може да поеме служебния кабинет", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него само тя вдъхва доверие, че може да свърши работа. Президентът Росен Плевнелиев бил на същото мнение. Той е разговарял вече три пъти с Кристалина Георгиева, научи "Стандарт". Засега тя е отклонила поканата, но не е отказала. 
Самият Пламен Димитров отрече да е канен за служебен министър на труда.

"Моето призвание е на позицията, която заемам, и не мисля да поемам други ангажименти", каза лидерът на КНСБ.
"Първо ще определя програмата и задачите на служебния кабинет, а след това ще търся лидерите за него", категоричен бе пък държавният глава.

От дни обаче президентът търси най-подходящите експерти за служебния кабинет, чието съставяне с всеки изминал ден от политическата криза става все по-сигурно.

"Ще си нося кръста на президент, коментира сложната ситуация, в която трябва да балансира между исканията на улицата и овладяване на кризата", допълни Плевнелиев.

Според запознати най-вероятният кандидат за поста служебен премиер при евентуален отказ на Кристалина Георгиева е икономистът Андрей Делчев. Освен него сред вероятните кандидатури за ключов пост в новия кабинет са спрягани бизнес дамата Саша Безуханова и главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева, която е и юрист.

В новото правителство се спрягат и имената на началника на кабинета на Плевнелиев и бивш шеф на ДАНС - Цветлин Йовчев, и на бившия зам. икономически министър от ГЕРБ и настоящ съветник на държавния глава Евгени Ангелов.

Имената на омбудсмана Константин Пенчев и на посланика ни в Швейцария Меглена Плугчиева също се завъртяха сред компромисните варианти за нов служебен премиер.