Протестиращи: В неделя ще сме 1 милион!

Около 70 подкрепиха поредния протест в Бургас

Да бъде намалено ДДС-то на лекарствата и продуктите от първа необходимост, справедливи цени на тока и доходи съизмерими с тях. Зад тези искания застанаха бургазлии на поредния протест в центъра на града днес. 

"Ще покажем, че ние няма да отстъпим от нашите искания, които връчихме на президента, ние няма да се откажемем, искаме да призовем за по-разумни и бързи действия, защото 3-и март идва и този път няма да сме 100 хиляди, а ще сме милион. И ако те чакат второ национално преброяване по улиците, сега е моментът", обявиха протестиращите.

Около 70 души излязоха въпреки лошото време, а всяко искане бе посрещнато с одобрителни възгласи, надуване на тромби и ръкопляскане. От инициативния комитет отново напомниха, че ще излизат на мирни граждански протести всяка вечер, докато исканията им не бъдат чути и решени от власт имащите. 

"Ние не пишем речи, никой от нас не се подготвя, тук няма лицемерие, това е нашето виждане да събудим гражданското общество, което е единствено в помощ на политическите партии. Никой не иска да отнема функциите им. Ние продължаваме да стоим зад нашите искания за справедливи цени на тока и доходи съизмерими с тях", каза д-р Веселин Велков.

Събралите се на площада призоваха повече бургазлии да подкрепят митингите, защото "това, което решаваме днес, утре всеки ще го ползва". Протестиращите застанаха зад мнението, че оставката, която подаде кабинетът и освобождаването на Народното събрание е бягане от отговорност и без правителство държавата остава на автопилот. 

"Ние не искаме да има автопилот. След като сме гласували един път да влязат определени лица в парламента те трябва да си свършат работата докрай", каза един от присъстващите. 

Междувременно днес в града бе дадена извънредна пресконференция от EVN по проблемите поставени от потребителите. От дружеството обясниха, че  според разчетите на фирмата за периода от края на месец януари до началото на февруари консумацията на ток била с 10% по-малко, като средното потребление на бургазлии е на стойност 79,60 лв.