Ние искаме да учим! Ще ни позволите ли? (СНИМКИ)

Днес студентите доказаха, че ще се борят за образованието си

27 февруари, 2013, 14:00 часа. Безспорно най-шумното място в София бе дворът на Софийския университет, където студенти от всички курсове протестираха срещу по-скъпото образование, скандирайки: "Не на вдигане на таксите", "Не сме ходещи такси" и "Софийски, събуди се!".

Над 200 студенти от всички курсове се бяха обединили в общата си идея да не допуснат повишаване на семестриалните такси с 8%, което се очакваше заради орязване на субсидиите на държавните университети.  Както се реши по-късно, обучението няма да поскъпне... засега.

"Не е въпросът само в парите, а че решават проблема на наш гръб", единодушни са студентите в най-стария университет в страната.

"Според мен протестът е справедлив. Преди около две години пак се вдигнахме, защото увеличиха таксите и на улицата излязоха всички университети. Тогавашният протест беше много по-голям. Студентите са тези, които трябва да спрат несправедливостите, просто няма кой друг", заяви четвъртокурсник.

На въпрос дали е оптимист, той заяви, че неговото и присъствието на всички тези хора не е напразно.

"Хората вече нямат пари и се чудят как да живеят, не е времето за повишаване на такси", смята Таня, студентка първи курс по българска филология.

Тълпата вдигна транспаранти с надписи: "Дъмбълдор не би позволил това", "Мълчанието е злато, когато си овца" и "Кърджалийско време". Мегафонът преминаваше от ръка на ръка, виковете и скандиранията: "Много сме, силни сме" не спираха.

Като цяло обаче студентите вярват в бъдещето на България и искат да се реализират на родна земя.

"Ако ние отидем навън кой ще промени културата в България?", категорична е Славяна, която учи философия в Алма матер.

"Първо кльопачката, после културата. Сега е време за култура, българите се осъзнават", отсече първокурсник.

Голяма част от протестиращите днес са били и на протестите срещу Топлофикация и монополите. Те смятат, че именно младите хора трябва да имат позиция и да я отстояват до край.

"Аз не бих отишла, поклаща отрицателно глава Мария, втори курс, там ме е повече страх от протестиращите, отколкото от полицаите".

Дали ще има други акции или днешния ден беше просто момент на ярост? Бъдещето ще покаже. Много младежи се надяват това да не е поредната сбирка на недоволни, а начало на бъдеща промяна. Промяна, която започва от университетските аули.

Ще успее ли да задържи обаче Софийския студентите си там?