Кандърми в СОС! Общинарите ровят "Топлофикация"

Общината ще одитира дружеството и ще проверява сметките за парно

Столичният общински съвет прие доклада за "Топлофикация-София" с 43 гласа "за" и нито един против.

В него е предвиден пълен финансов одит на дружеството, проверяване на сметките на потребителите за декември и задължаването "Топлофикация" да отговори на всеки един граждански сигнал като извърши проверка в срок от 30 дни.

"Има един голям проблем в "Топлофикация" – че сметките са сбъркани, а отговорността за това е на ръководството", заяви Георги Кадиев от групата на БСП. 

"Прави впечатление доста лежерното отношение на групата на ГЕРБ към настоящия проблем", каза още Кадиев, визирайки отсъствието на кмета Йорданка Фандъкова, която е на командировка в Брюксел.

"Това ръководство на Топлофикация излъга софиянци, изгонете ги максимално бързо, те са виновни", призова той.

По думите на общинския съветник много от нещата, които искат надигналите се против "Топлофикация", ще доведат до фалит на дружеството.

Споед него премахването на лихвите за просрочените задължения означава да се стимулира неплащането на сметки. Изходът според Кадиев е бързото създаване на механизъм за месечно отчитане на сметки.

"Но това е задача, която трябва да поставим не на сегашното компрометирано ръководство, а на следващото", добави червеният съветник.

"Топлофикация" е стратегическото предприятие, което определя съдбата на града, трябва да се отнесем към въпроса максимално сериозно", призова и зам.-председателят на СОС Вили Лилков.

"Не трябва да се подвеждаме по популизъм, трябва да вземаме сериозни решения", настоя съветникът от ГЕРБ Николай Стойнев.

По неговите думи за всички решения в днешния доклад пред СОС са консултирани с ръководството на "Топлофикация" и то се ангажира да ги изпълни. Да се концентрираме върху решенията, политическите изводи след това ще оставим народът да ги направи", призова Стойнев.