Топлофикация откри едва 113 грешни сметки за парно в София

Виновните: две немарливи служителки на монополиста и един служител на топлинен счетоводител

Изпълнителният директор на "Топлофикация" - София Стоян Цветанов представи дългочакания доклад и резултатите от проверката на декемврийските сметки за парно в столицата.

По думите му са проверени сметките на 4002 домакинства, които били една значителна част от всички граждани, които използват услугите на монополиста.

"Бяха открити грешки в 113 апартамента, които ще бъдат отстранени при следващата – февруарска сметка", каза той и посочи виновниците: двама немарливи по думите му служители на "Топлофикация" – София и един служител от дружествата за дялово разпределение.

От тези 113 апартамента, 104 са от един блок в столичния ж.к. "Младост".

Докладът на Цветанов идва с ден закъснение, след като вчера изтече крайният срок, даден му от кмета Йорданка Фандъкова, за проверка на високите декемврийски сметки за парно.

Проверката на кметицата бе разпоредена, след като стотици столичани се оплакаха, а и в знак на протест гориха сметки за парно пред общината.

Оказа се, че освен простосмъртни, от нереални сметки се оплакват общинари и депутати, получили солени честитки след Нова година.

Шефът на "Топлофикация" – София бе категоричен, че днес по никакъв начин няма да се оправдава с икономическото и финансовото състояние на фирмата, а ще се занимава с важните в момента въпроси.

Стоян Цветанов допълни, че от тази година дружеството сменя изцяло философията за отчитане на топломерите в абонатните станции, вече ще е по дистанционен път.

"Това ще помогне, от една страна, да няма човешка намеса при отчитането, както и ще се съкрати времето на отчитане", обясни той.

По думите му, ще се направи и промяна в начина на отчитане на топлоенергия, и ще се поиска преминаването към месечно отчитане, нещо за което настоя и кметицата.

Още следващата седмица "Топлофикация" - София ще внесе предложение в Столичния общински съвет - да се инициират законодателни промени за това, каза той.

Цветанов обаче смята, че фирмите за дялово разпределение имат своето място на пазара.

"Не бих искал да стигнем до там, че да махнем топлинните счетоводители. В случай, че наистина се стигне до там, ние ще предложим да поемем дяловото разпределение в цяла София", каза той.

"Моето експертно виждане е пълна либерализация на пазара на топлина. Това означава, че ако искате да смените топлинния си счетоводител, може да го направите във всеки един момент, когато пожелаете", обясни шефът на столичната Топлофикация.