Протестиращи пред Президенството: Нямаме наши, всички са ваши!

Твърдят, че в Обществения съвет няма легитимно избрани представители на гражданското общество

Десетки прeдставители на столичните протестиращи, а и техни колеги от Пловдив и Варна, са пред сградата на Президенството и протестират срещу свикания от държавния глава Общeствен съвет.

Голяма част от тях твърдят, че хората, избрани от Росен Плевнелиев, не са легитимно избрани от местните организации на протестиращите и скандират: Нямаме наши, всички са ваши!

Една част от тях са се насочили и към администрацията на "Дондуков" 2 с жалби в ръце и настояват президента да преразгледа решението си и да включи истинските представители на протестиращите, видя репортер на Bulgariautre.bg.

Рано сутринта несъгласие с подбора в Обществения съвет изрази и Людмила Манова, един от организаторите на протеста в Благоевград.

"Недопустимо е да сме едва 10 души", смята тя.

Снощи и протестиращите на Орлов мост в столицата коментираха, че гражданското общество  в Обществения съвет не е представено, защото в списъка личали имената само на олигарси.

Както е известно преди ден държавният глава посочи 35 души - граждани, експерти, представители на бизнеса и университетски преподаватели, които да участват в консултации за съставянето на Обществен съвет към бъдещия служебен кабинет.

Сред поканените личат имената на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, политолозите Огнян Минчев и доц. д-р Антоний Гълъбов, изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, синдикалните лидери Пламен Димитров, д-р Константин Тренчев и Валентин Попов (председател на УС на СФСМВР), Тома Белев от Коалиция „За да остане природа в България", председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев и други.