Президентът покани 35 човека за Обществения съвет

Плевнелиев свиква съвета в петък от 14 часа

Президентската администрация публикува списък с имената на поканените за консултации за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство. Това са 35 представители на различни организации.

Сред поканените има няколко от лидерите на протестите в страната, както и различни представители на неправителствени и бизнес организации, както и универститетски преподаватели. Президентът Росен Плевнелиев свиква Обществения съвет за консултации в петък от 14:00 часа.

Сред поканените личат имената на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, политолозите Огнян Минчев и доц. д-р Антоний Гълъбов, изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, синдикалните лидери Пламен Димитров, д-р Константин Тренчев и Валентин Попов (председател на УС на СФСМВР), Тома Белев от Коалиция „За да остане природа в България", председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев и други.

Според проекта, Съветът е "консултативен орган към служебното правителство за сътрудничество при вземане на решения, формиране на позиции, становища и приемане на инициативи от служебното правителство за развитие и провеждане на публичните политики в полза на българските граждани при спазване на принципите на публичност и прозрачност".

Председател на Обществения съвет ще бъде вицепремиер, посочен от служебния министър-председател. Предвижда се заседанията на Съвета да бъдат веднъж седмично.