Птиците се завръщат в бургаските езера след дългото зимуване

Част от пернатите са започнали да мътят

Част от птиците, обитаващи бургаските езера подновяват гнездата си и са започнали да мътят-сигурен знак, че пролетта е близо. Това обясниха орнитолозите от БДЗП. 

"Големите корморани подновяват гнездата си по електрическите стълбове в защитена местност "Пода". Някои от тях дори вече мътят", разказва Владимир един от участниците в редовния мониторинг на състоянието на водоемите около Бургас. През изминалите дни доброволци са наблюдавали брачните полети на тръстиковите блатари, които са постоянни обитатели на защитената местност край града. 

"Птиците активно маркират територията си над тръстиковите масиви, а немите лебеди яростно гонят съперниците си от "техните" водни огледала. Голяма част от зимуващите, във влажните зони около Бургас, птици вече са се изнесли на север, а местните видове са пристъпили към подготовка за гнездене. Това ни дава надежда да мислим, че пролетта с нейните по-топли и по-дълги дни вече е много близо", поясниха експертите. 

60 000 екземпляра от северния вид голема белочела гъска са установили орнитолозите, въпреки повишаването на температурите.  Тук все още са останали и 80 червеногуши гъски, но и те до дни ще полетят към обширните северни ширини, където някои от тях ще отгледат своите малки тази пролет. В нивите около язовир Мандра все още има много големи струпвания от лебеди. Зелените посеви побеляват от 633 пойни и 102 от редките за страната ни тундрови лебеди.