Орлов мост роди: "Народъ в единство" (СНИМКИ)

Създава се гражданска инициатива. Ще стане ли тя партия?

Организаторите на протеста на Орлов мост обявиха създаването на гражданска инициатива, учредена навръх националния празник, която ще се нарича "Орлов мост - Народъ в единство".

В изявлението на учредителите се казва: "Загърбили различията си, по случай националния празник 3 март, представители на различни градове и организации се обединихме в неформално движение на гражданите под наименованието "Орлов мост – Народъ в единство".

Орлов мост стана своеобразен символ на духовното възраждане на българите, на искреното желание за промяна на съществуващата действителност.

Считаме, че ще се състоим като нация не като се свържем магически с героична лидерска фигура, а като се свържем един с друг. Налага се всички заедно - с другите неформални движения, да сложим край на този преход - не със сила и кръв, а с масовост, организираност и непримиримост", се казва още в изявлението им.

По време на митинга един от организаторите Ангел Славчев прочете част от исканията, които утре ще бъдат внесени в НС.

"Най-важната от тях е спешна промяна на Изборния кодекс. Искаме свободен достъп на гражданите до изборите чрез инициативни комитети с преференциални листи без посредничеството на партии.

Искаме премахване на мъртвите души от избирателните списъци чрез активна предварителна регистрация.

Искаме възможност за отзоваване на депутатите чрез механизма на референдумите и избирателната система.

Искаме гражданско участие в ЦИК и РИК с възможност за пълен контрол на изборния процес. Ако не се съобразят с исканията ни, ще окупираме НС докато не ги приемат", заяви Славчев, подкрепен от всеобщи възгласи на одобрение.

"Не сме забравили и монополите", каза в словото си другият организатор Янко Петров.

"Нека най-евтиният ток у нас от АЕЦ "Козлодуй" да влезе с по-голям процент в енергийния микс, настояваме и за връщане на ЕРП-тата обратно в държавите им", настоя той.

Вече седмици наред социолози, политолози, а и много политици призоваваха организаторите на протестите в столицата и страната за създаването на инциатива от гражданите, която да канализира исканията им и да ги облече в политически послания.

Дали новото гражданско сдружение ще се превърне в политическа формация и дали ще участва на извънредните избори, насрочени за 12 май, предстои да видим.

Факт е обаче, че първата крачка е извървяна, учредяването на "Орлов мост - Народъ в единство".