"Народъ в единство" – разединен

Организатори не знаят, че някой готви партия на протестиращите от Орлов мост

Организаторите на протестите срещу монополите няма да правят партия и няма да участват в партийни листи за предсрочните избори на 12 май, обявиха категорично Дончо Дудев и Йоана Иванова.

И макар вчера част от организаторите да обявиха създаването на гражданска инициатива "Орлов мост - Народъ в единство", двамата са категорични, че партия за предсрочния вот няма да има, а и не знаят чии са апетитите за създаването па подобна формация.

Дудев и Иванова изразиха учудването си пред bTV, кой има финансовата възможност да наеме зала "Арена Армеец", за да се съберат в сряда там всички протестиращи, но е факт, че подобен слух плъзна преди ден на протеста.

"Имаме крещяща нужда от промяна, защото е много по-трудно да се подкупи маса от хора, отколкото един лидер на дадена партия", добави Дудев.
Според думите им целта е да се организират на първо място честни избори с нови лица, малки партии.

Въпреки че са категорични, че трябва да има демократични избори, двамата отказват да се кандидатират, без да има гаранции за честността им и за реалната възможност да бъдат избрани в тях.

"Необходими са няколко промени в Изборния кодекс, защото в момента има ограничения за участието на Инициативни комитети и малки партии. Трябва да бъде намален необходимия брой подписи за регистрация, да отпаднат финансовите изисквания, както и 4-процентната бариера", изреди Йоана Иванова.

"Освен срещу монополите в енергетиката, ние се борим и срещу партийната олигархия. Само с натиск от улицата имаме възможност да си отворим вратички. От самото начало на протестите срещу монополите настояваме за граждански квоти", допълни Дончо Дудев, който е категоричен, че в следващия парламент не трябва да влизат лица с политическа кариера от последните 23 години.

Двамата се познават от организацията СИЛА, която организира протестите срещу високите цени на горивата.

Те обаче напуснали преди година и половина заради злоупотребите на членове, които имали интереси в сектора на горивата.

"Като всяко нещо, което набира популярност, трябваше да бъде разцепено или употребено отвътре", коментира Дончо Дудев.

 

Дали и сега ще стане така, дали протестът им ще бъде употребен? Ще видим!