Палатки цъфнаха зад НС, скоро и пред Президенството

Мисия София

04-03-2013, 13:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Народъ в единство" – разединен

Орлов мост роди: "Народъ в единство" (СНИМКИ)

Протестиращите от "Орлов мост - Народъ в единство" искат парламента да не се разпуска

Протестиращи издигнаха първите две палатки между парламента и Софийския университет.

След това палатки ще бъдат разпънати и пред президентството. Те ще останат пред сградите на властта докато не се изпълнят исканията на учреденото в неделя гражданско движение, наречено "Орлов мост - Народъ в единство".

Макар организатори на столичните протести да твърдят, че не знаят кой стои зад тази структура, протестиращите настояват за провеждане на референдум за Велико народно събрание и налагане на мораториум върху изпълнителните дела на банките.

Те искат още промяна в Изборния кодекс, така че гражданите да могат да участват в избори със свои представители.

"Искаме свободен достъп до изборите на гражданите без посредничеството на партии, чрез инициативни комитети с преференциални листи, което означава, че ще се гласува за личност. Искаме премахване на мъртвите души от избирателните списъци чрез предварителна регистрация, т.нар. активна регистрация. Искаме възможност за отзоваване на депутатите чрез механизма на референдума или изборната ни система. Четвърто – искаме гражданско участие в ЦИК и РИК с възможност за пълен контрол на процеса. Искаме тези промени да влязат в Избирателния кодекс", заяви един от лидерите на протестиращите - Ангел Славчев.

"Тук, на палатковия лагер, няма да има постоянно обитаващи, ще има ротация, поясни Чавдар Янев, един от активистите.

Той опъна собствената си палатка, която стоя над 20 дни пред сградата на ВСС в знак на протест против произвола на "Топлофикация".

Върху нея беше закрепен и постер с мотото – "Това не е протест. Това е процес".

"Няма организация, но стотици хора ще минат от тук за час, два-три, кой колкото може", добави Янев.

Палатковият лагер има разрешение от Столичната община да остане до 12 март. Дотогава протестиращите ще се редуват, така че да осигурят постоянно присъствие в общо двете палатки.